Wandelen door de "Hanság" in West Hongarije

 Hanság   natuurpark in west-Hongarije

Minder bekend, en misschien maar goed ook, is het Noordwesten van Hongarije waar het grensoverschrijdend Oostenrijks-Hongaarse natuurgebied Fertod Hansag ligt. 

Een juweel van een natuurgebied waar vooral wildliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Dit gebied maakt ook deel uit van de kleine Alfold  wat vrij vertaald de kleine lage vlakte  betekend.   De grote lage vlakte (Alfold) ligt aan de andere kant in het Oosten van Hongarije.  Het begrip poesta zal meer bekend voorkomen denk ik.

 

Omdat dit gebied vlakbij onze woning in Csorna ligt is het natuurlijk niet meer als logisch dat wij hier vaak te vinden zijn.

Zomer, winter, herfst of winter, ieder jaargetijde heeft hier zo zijn charmes.

 

In welk jaargetijde ook, je zult er altijd een verscheidenheid van wild aantreffen.

Natuurlijk in de lente en zomer, wanneer een groot gedeelte van de vogels het hele circus compleet maakt is het een genot om door de Hansag te wandelen,

Er is altijd wel een of ander groot wild te vinden die bereid zijn om kortstondig te poseren voor de camera en dat levert vaak fotogenieke plaatjes op.

 

Loopt of rent het niet dan vliegt of zwemt het wel..

Het waterwild is talrijk.

Zilverreiger balancerend op tak.

 

 

Zilver reigers, blauwe reigers, steltlopers... om er maar een paar te noemen.

Aalscholvers die nestelen, steltlopers, knobbelzwanen, grauwe gans

Tekst

Een vliegende deur zo kun je een zwarte ooievaar ook wel een beetje noemen.

Opeens, totaal onverwacht was hij daar zittend in het hoge gras, om daarna geschrokken als hij van ons was het hazenpad in de lucht te kiezen.   Maar gelukkig heb ik toch wat kiekjes van hem/haar mogen maken

De zwarte ooievaar is schuwer als zijn witte broertje en nestelt op afgelegen plekken in  bossen etc.   Na deze ene keer hebben we ook nooit meer een zwarte ooievaar gezien, maar deze neemt niemand ons meer af.

Ook Reintje de vos hoort er gewoon bij.

Het natuurpark is aangeven met onderstaand bord. Niet het hele park is vrij toegankelijk. Omdat er nogal wat beschermde en zeldzame vogelsoorten huizen zijn bepaalde gebieden afgesloten voor het publiek. Dit staat duidelijk aangegeven met een rood handje, stop.

kst

Hany Istok, daar hoort een sage bij.

 

In het kort.  

Een paar vissers hadden opeens beet, maar het bleek geen vis te zijn maar een naakte jongen die zij in het net aantroffen.

De jonge maakte rare geluiden en had geen tenen maar een soort van vliezen tussen de tenen.

 

 

 

 

Een verhaal apart is de bijeneter. Een kolonie van deze schitterende kleurrijke vogel is ook te vinden in het Hansag natuurgebied.  De broedplaats is beschermd en afgesloten maar op een afstandje kun je vogels toch goed zien.

Ze vliegen razendsnel en het is mazzel hebben wanneer je eentje vliegend voor je lens weet te krijgen.  Maar toch gelukt!

De plek is geliefd bij fotografen dus het kan wel eens wat drukker zijn. De vogels komen ergens eind april en vertrekken eind september zo ongeveer weer naar hun winter adres.

De beste tijd om ze te zien is begin mei omdat dan het groen van het struikgewas nog niet zo dicht is.

 

Waar precies is deze wand te vinden?

 

 

 

 

Van de kleine beweeglijke bijeneter naar de Gier. Het contrast kan niet groter zijn.  Opeens liep hij voor ons, een indrukwekkende grote vogel waar je beter niet mee aan de stok moet krijgen. We zijn dan ook op gepaste afstand gebleven.