19 km om van te watertanden

zwarte schaapjes, witte schaapjes.


 

 

 

Wandeling 19 km

Deze wandeling is ook op gps te downloaden, klik maar op Wiki...

 

.

Deze wandeling is voor een gedeelte hetzelfde als de 16 km wandeling maar toch weer ietsje anders en ook  iets langer.    Je loopt in het begin verder door via zwart naar Partij-Wittem  om vervolgens via rood naar Mechelen terug te keren.

Vanaf Mechelen loop je in de richting van Epen via rood-zwart, rood-blauw en rood om vervolgens via blauw terug naar Vijlen te lopen.

Vanaf de start vanaf de parkeerplaats op de Pastorijweg in Vijlen volg je rood-blauw en vervolgens verlaat je de doorgaande weg om haaks naar links blauw te volgen.  Even later gaat blauw naar rechts in een smal paadje. Let op, het paaltje staat wat verscholen om het hoekje..   Even later zie je achter je de kerk van Vijlen..

 

 

Via rood kom je uiteindelijk bij  een viersprong en het kruismonument "de Gulkoel".    Het monument is een ode aan Huub Maassen die geheel belangeloos 22 jaar het monument onderhouden heeft.

Een bijzondere plek om bij stil te blijven staan of om even te pauzeren op het bankje.

 

 

Vanaf dit monument  ga je vervolgens rechtdoor via zwart naar Partij-Wittem.

Heerlijk rustig langs deze mooie meidoornhaag  richting Partij-Wittem.

 

 

 

 

 

Even verder steek je de verharde weg over waar rechts voor de kruising een herdenking is aan omgekomen verzetslieden in de oorlog. Ook iets om even bij stil te staan.

 

 Je steekt hier de weg over en volgt verder gewoon zwart.

Voor Partij-Wittem zie je al van ver het klooster Mariëndaal liggen. Dit betreft een bakstenen zusterklooster, een zogenaamd slotklooster dat door de zusters niet verlaten wordt.

In Partij-Wittem  loop je eerst langs de Selzerbeek die even later in de Geul uitmondt.Je blijft zwart  volgen totdat je vlak voor de de Geul zowel naar links als rechts kunt.   Links is rood-zwart en rechts is rood.   Wij gaan naar rechts om rood te volgen.  Vervolgens ga je via rood de Geul over en keer je terug via rood naar Mechelen.

Naar Mechelen heb je mooie uitzichten op het typisch Limburgs heuvellandschap met geregeld zicht op de meanderende Geul.

 

 

 

Uiteindelijk kom je In Mechelen  waar je even kunt pauzeren om in de vele horecagelegenheden iets te eten of te drinken.. Ook tijdens corona zijn genoeg take aways te vinden.  Daarna weer terug en achter de brug over de geul naar links langs de Onderste Molen ook wel de Commandeursmolen genoemd. Leuk om even te bekijken.

Op de achtergrond het prachtige hotel hoeve de Plei  voor als je een nachtje wilt verpozen anders volg je gewoon  geel voor de rest van de wandeling.

De molenstenen van de Onderste Molen en achter op de hoek hoeve de Plei.

 

 

 

We volgen dus even geel om even later via blauw  over het bruggetje over de Geul  te lopen waarachter we naar rechts gaan voor een mooi stuk langs de meanderende Geul.

Je loopt nu door weilanden  die soms wat drassig kunnen zijn, het is maar dat jet het weet.

achter het bruggetje naar rechts en vervolgens door het draaipoortje de wei in....

Dit is een heel mooi gedeelte van de wandeling en we zijn niet de enigen...

 

 

Links knotwilgen en rechts de Geul wat wil je nog meer.

 

 

Je volgt zwart-rood, later rood-blauw en via rood naar Epen,  je blijft gewoon langs de Geul lopen aan je rechterzijde.  Zo kom je ter hoogte van Epen bij het keerpunt waar je naar links afslaat richting Vijlen.Onder ons lopen  hier wandelaars in de richting van Epen.    Zin in een ijsje?  Niet veel verder waar de twee wandelaars lopen is het wereldberoemde ijshuis van Epen...

 

 

 

Goed we volgen nu blauw in de richting van Vijlen, maar voordat we zover zijn staat ons een geweldig stuk panorama te wachten!  Dis is genieten.

Langs de meidoornhaag langzaam naar boven om verder te genieten van de uitzichten..

Dit is dus waar je het voor doet als wandelaar of overdrijf ik nu een beetje? (-:

 

 

 

We blijven blauw volgen  en komen geregeld plukjes andere wandelaars tegen en vakwerkwoningen zijn nu eerder regel als uitzondering.

 

 

 

 

Uitzichten, uitzichten het begint te vervelen of toch niet??

 

 

Je loopt even  over de verharde Akerstraat en bij dit wegkruis ga je rechts en volg je blauw, je maakt een lus en komt weer uit op de Akerstraat.  Hier ga je rechts af richting Rott en volg je blauw dus niet rechtdoor.

Wanneer je bij Rott komt ga je juist voor Rott naar links ook weer  blauw volgend.   Vervolgens kun je via rood naar Vijlen via Melleschet.

Maar eigenlijk maakt het hier niet veel meer uit hoe je loopt, er zijn meer wandelwegen die naar Vijlen lopen..

 

 

Weer eens wat anders, een holle weg...

Zonder woorden..

 

 

Van zo'n uitzicht krijg je geen lang gezicht..(-:

Uiteindelijk zie je links weer de kerk van Vijlen liggen als herkenningspunt. Je kunt nu op meerdere manieren terug naar het vertrekpunt.

In elk geval heb je er nu zo,n 19 km opzitten volgens de gps van Wiki en deze wandeling is zeker voor herhaling vatbaar.