Een beetje buitenland...

omgeving Vijlen

 

 

 

Vijlen heb ik een beetje als startpunt genomen voor de vele wandelingen die vanaf hier te maken zijn. Kort of lang, voor ieder wat wils.   Bossen, heuvels en dalen trakteren je op mooie uitzichten.  Men noemt deze omgeving niet voor niets ook wel vaker het "klein Zwitserland" van Nederland.

Geregeld loop je door kleine gehuchtjes met de typische Zuid-Limburgse vakwerkwoningen.  Je waant je  vaker in het buitenland dan in eigen land.

typische vakwerkwoningen in de omgeving van Vijlen..

 

 

 

 

.........Leuke wandeling.......15km..

Deze wandeling is ook te downloaden via wikiloc...

 

Ik pik even een wandeling eruit die volgens mij het lopen meer dan waard is.en die wij al een paar keer gelopen hebben. Afwisselend, gedeeltelijk bos en gedeeltelijk door weide en gehuchtjes met mooie vergezichten.  Reken voor deze wandeling een uurtje of vier a vijf  inclusief pauzes.  Niet al te lang, 15 km om precies te zijn.

Start vanaf de parkeerplaats aan de Pastorijweg bij de Koel, loop in de richting van de kerk en volg het gele paaltje.

Even voorbij de kerk tegenover de bakker ga je rechtsaf via de trapjes naast  woonhuis met nummer 60.

Na een 20 meter ter hoogte van Mariabeeld links af door draaipoortje  en geel blauw volgen, geel zelf gaat rechtdoor.

 

 

Bij de parkeerplaats staan deze paaltjes...

Loop over het smalle pad door de weide met draaipoortjes waardoor je vanzelf uitkomt bij het bordje  Mechelderbeekdal en even verder zie je ook het oude bronhuisje liggen.

 

Bij het laatste draaipoortje ga je linksaf naar boven via de verharde weg. Boven gekomen sla je meteen rechtsaf waarna je een mooi uitzicht hebt op het dal rechts beneden.

 

Even verder sla je rechtsaf bij de Kruiswegstatie, je komt vervolgens uit bij de Mariakapel met ook weer mooi uitzicht op de omgeving.

De kruiswegstatie met Mariakapel en mooi uitzicht op de kerk in Vijlen..

 

 

 

Loop nu verder naar beneden en ga bij het groene klappoortje rechts de weide naar beneden waar soms deze leuke paardjes grazen..

Loop rechtdoor naar beneden, verlaat de weide en loop gewoon rechtdoor over het pad.   Even verder kun je linksaf door een draaipoortje en kom je uit op de Schwartzberg een natuurgebied  waar ook Schotse hooglanders grazen.

Bij het poortje staat een infobord waarin je ook verzocht wordt om op gepaste aftsand te blijven van de Schotse hooglanders.  In de weide zijn tal van waterpoelen waarin oude boomstronken liggen. De weide is sompig dus kijk uit waar je loopt of je krijgt natte voeten.

Aan het einde verlaat je rechts via een portje weer de weide en ga je linksaf over het pad.o

Schotse Hooglanders grazen in de  sompige weide

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

Oud Lemiers met de Elzerbeek een beek die later in de Geul uitmondt


Vijlen en omgeving in de winter...

 

 

 

Wanneer je het hoogste dorpje van  Nederland bent dan heb je er natuurlijk ook maar voor te zorgen dat sneeuwliefhebbers  aan hun trekken komen.  Adel verplicht nietwaar?

En kijk,  beneden in het "laagland" was geen vlok sneeuw te bekennen maar eenmaal in het Vijlenerbos was er toch een laagje sneeuw te bekennen.

 

tekst

Een goede wandelkaart is onontbeerlijk en deze kan ik van harte aanbevelen. Goede gedetailleerde wandelingen waarbij je steeds gemakkelijk van de ene kleur wandeling naar de andere kunt "hoppen".  Te bestellen bij o.a.  

de Zwerver.

Het is ondoenlijk om alle wandelingen te omschrijven die er vanaf Vijlen te maken zijn.

Wat ons goed beviel is in grove lijnen uitzetten van een wandeling, zeg maar in een bepaalde richting zoals het Vijlenerbos. Met de wandelkaart kun je dan geregeld van wandeling veranderen omdat ze elkaar vaker kruisen.

Op routeyou.com  kun je veel wandelingen downloaden en dan  stappen maar!

 

 

 

Maar je zult toch  ergens moeten beginnen nietwaar?

 

Wanneer je met de auto komt moet je deze toch ergens parkeren en dat kan goed op twee grote (gratis) openbare parkeerplaatsen die vanaf de doorgaande weg aangegeven zijn. Ik parkeer de auto meestal aan de Pastorijweg bij de Koel.  Deze is mooi groot en ook nog eens gratis, wat wil je nog meer.

 

Vanaf hier starten ook gelijk een aantal wandelingen die met gekleurde paaltjes zijn aangegeven.

En daarbij ook een overzichtsbord met diverse routes..

 

 

Voor de fervente wandelaars kun je ook vanaf Vijlen naar het hoogste punt in Vaals wandelen.

Reken hiervoor een uurtje of 5 tot 6 heen en terug.

Je kunt kiezen uit verschillende opties zoals je op onderstaand kaartje kunt zien.