De schoonheid van de Maasvallei

Maasvallei, maas,
Maasvallei Meers

 

 

De Grensmaas  in Zuid-Limburg herbergt een juweel van een natuurgebied waar het voor wandelaars maar ook fietsers goed toeven is.

In het Rivierpark Maasvallei is een uitgebreid netwerk van gemarkeerde fietsroutes en wandelroutes waarbij de Grensmaas als rode draad fungeert.

 

Geschikt voor een leuke dagwandeling maar zeker ook voor meerdaagse wandelingen

of fietstochten vanuit een vast vertrekpunt.

 

Vanaf de gemeente Stein neem ik u mee voor wat inspirerende wandeltips die hopelijk aanstekend werken.

Stein  is een mooie centrale uitvalsbasis om de Maasvallei te verkennen.

Het gehucht Maasband wat onder de gemeente Stein valt ligt op een steenworp afstand en direct gelegen aan de nevengeul van de Maas met zijn grindbanken.

 

Loop vanaf Stein via de brug over het Julianakanaal in de richting van Meers.  Meteen achter de brug ga je het pad rechts naar beneden en vervolgens rechtdoor over de verharde weg in de richting van het gehucht Maasband.

Mocht je met de auto komen dan kan de auto meteen in het begin van het dorp geparkeerd worden op een aangegeven parkeerplaats.

De parkeerplaats in het gehucht Maasband

 

 

 

trap bij de kade in het gehucht Maasband

 

 

Een leuke route is om de nevengeul van de Maas te volgen via het aangegeven wandelpad.  Houdt het water gewoon aan je rechterhand en volg het pad maar leuker is misschien wel om gewoon via de uiterwaarden over het grind te lopen.

Zo heb je ook een mooi zicht op watervogels van allerhande pluimage die zich in en tussen de grindbanken ophouden.

 

Nijlgans en koksmeeuwtjes

De Nijlgans is rijkelijk aanwezig in dit gebied maar  is anders dat de naam doet vermoeden toch een echte eend....lees hier verder...

 

 

kokmeeuwen op een kluitje

 

Even de schoenen uit wadend door de ondiepe nevengeul van de maas is best te doen. Beter is het om een paar waterslippers mee te nemen omdat het lopen daarmee over het grind toch wat beter gaat. Voor het wandelen zelf is het verder goed om stevige wandelschoenen aan te hebben.

We zijn kennelijk niet de enigen en daarbij kom ik gelijk bij een leuke bijkomstigheid in dit gebied.  Je kunt buiten de paden heerlijk struinen over de grindbanken of tussen  de grindbanken door over ruige graslanden en door dichte wilgenbossen.

Waterwild, planten en kruiden wisselen elkaar in rap tempo af wat wil je nog meer?

 

 

Wat bijvoorbeeld te denken van massa's  kattenstaarten die langs de Grensmaas vanaf begin juni bloeien?  Loop er lekker tussendoor en geniet van het paarse spektakel. De beste tijd is richting half juni en later.

Buiten de kattenstaart tref je tot ver in de herfst nog diverse andere planten aan die goed gedijen in het natuurgebied.

 

 

Al wandelend en struinend door de ruigten kom je er niet omheen, je kunt ze niet missen de  konikspaarden en galloway runderen.

Galloway runderen snoeien de wilgen en de konikspaarden doen het lagere werk, ze grazen en snoepen van de kruidachtige planten.

Ondanks de hoge aaibaarheidsfactor van met name de konikspaardjes wordt geadviseerd om op gepaste afstand van de dieren te blijven.  Ze doen niks maar het zijn ook weer geen tamme schoothondjes.  Ze doen het ruige onderhoudswerk en zijn onmisbaar.

 

 

 

De galloway runderen liggen wat meer verstopt maar gezien hun omvang toch ook

niet te missen.

 

 

 

Wat is er nu leuker om langs de waterkant lekker in het zonnetje te picknicken??  De Grensmaas geeft daar alle ruimte voor.

 

 

De Bomencirkel van Meers ook wel Woodhenge van Meers genoemd.

 

Loop vanaf de uitkijktoren gewoon rechtdoor over het wandelpad richting Meers en je komt na ongeveer een halfuurtje vanzelf bij een aantal oude kale boomstammen die  rechtop in een soort van kringetje staan.  

Dit zijn boomstammen die tijdens de grind opgravingen naar boven zijn gekomen.  

En oud..dat zijn ze..

 

Een daarvan was acht meter lang en werd gedateerd op 2425 voor Christus. Veel andere boomstammen zijn bij een noordelijkere grindwinning gevonden die gedateerd worden tussen 300 en 600 na Christus.....

In het midden van deze bomencirkel ligt een platte Maaskei  met uitleg over de positionering van de bomen..

4 bomen geven de windrichtingen aan........

 

Vanaf deze bomencirkel zijn er diverse mogelijkheden.  Je kunt links af weer richting het gehucht Maasband.  Je kunt ook verder lopen en de maas gewoon aan je rechterhand houden.  Via wat draaipoortjes blijf je steeds op een aangegeven wandelpad. 

Een prachtige rode wilde roos ergens langs dit pad met mooie doorkijkjes op de maas maken dit een heel mooi stuk om te wandelen.  Blijf lopen tot aan de brug van de autosnelweg over de maas en sla juist daarvoor linksaf naar de kanaaldijk om zo weer terug te lopen naar Meers en Maasband.   In totaal zal je er nu zo'n 12 km op hebben zitten.

 

 

 

Het gehucht Veldschuur zou ik bijna vergeten...

Vanaf Maasband een kattensprong en mooi te combineren met een wandeling van of naar Maasband.

Niet te missen in Veldschuur is het Maasmonument  "lichtval" wat bij de visvijver ligt.   Een ode aan de Maas van kunstenaar Piet Berghs.

Dit monument is naar aanleiding van de overstromingen van 1994 en 1995 geplaatst en heeft als titel. Op vaste tijden vangen de trechters het zonlicht en projecteren dat in de grote stenen trechter.

 

 

Veldschuur bij binnenkomst

 

 

 

Een mooie ode aan de Maas

Loop een rondje om de visvijver en je komt uiteindelijk weer uit bij de lichtvanger waarna je naar Maasband of naar Stein/Urmond kunt lopen.

 

 

 

Deze  wandelingen zijn  maar een kleine greep uit de vele fiets en wandelmogelijkheden in het Rivierpark Maasvallei.

Zowel aan Nederlandse als aan Belgische kant van de Maas zijn volop mogelijkheden maar dan moet je wel de Maas over en daar hebben ze wat op gevonden.

 

Een Rondje met het Pontje waarbij je de Maas op vier verschillende plaatsen kan oversteken met een fiets/voetveer en een enkeltje kost 1,20 euro.

- van Ohé en Laak naar Ophoven

- van Geulle naar Uikhoven

- van Grevenbicht naar Rotem

 

Op deze site staat alle info die je verder nodig hebt wat betreft vaartijden etc.etc..

 

Natuurlijk kun je ook het autoveer nemen bij Berg aan de Maas dat voor voetgangers en fietsers gratis is.

Ben je liefhebber om langere stukken te wandelen dan kan je vanaf Stein via de kanaaldijk (links)   naar het veer in  Berg aan de Maas wandelen.  Dit is ongeveer 6 km.  Wanneer  je aan de overkant bent ga je rechts af richting het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd.

Hier kun je het zo lang en zo kort maken als je zelf wilt. Leuk is om via de uitkijktoren door te lopen naar horecagelegenheid de Wissen en zo weer terug naar  het veer over de Maas. Dit  is ongeveer 20 km heen en terug. 

 

 

Veel plezier in het  het Rivierpark Maasvallei!

tekst

Commentaren: 0

 

 wandelingen.

 

13, 5km Natuurroute Meers-Maasband.

Deze route is ook beschreven in de brochure.

 

 5,2 km Spirituele route Stein

Deze route is ook beschreven in de brochure. 

10 km. Stein-Maasband-Meers-Stein

 

 

 12,5 km  Stein-Meers-Veldschuur-Maasband

 

De Klauwenpad wandeling

Dit is een leuke wandeling over een afstand van ongeveer 2 km tussen Meers en Maasband.

Het Klauwenpad bestaat uit 10 grote maaskeien, "klauwen"  geheten in het plaatselijke dialect en elke kei verteld een interessant weetje uit de lokale geschiedenis.

Het Klauwenpad kun je beginnen vanuit Meers ter hoogte van de bomencirkel bij grenspaal 1843 of vanuit Maasband in de richting van het klaphek. 

Tussen de keien grazen  Konikpaarden en Galloway runderen wat het nog leuker maakt.

En kom je vlakbij de bomencirkel van Meers

en ook heb je zicht op de oude hoeve de Weerd..

 

en sommigen zijn echt groot..

 

 

Gewoon een korte leuke struin wandeling die ook heel leuk met kinderen te doen is.

Doen dus (-:

 

 

 

 

De brochure Stein Stil Genieten bevat   verder goede info voor wat betreft wandelingen in en rondom Stein en alles wat daar zoal verder mee te maken heeft.

De brochure is via de link te downloaden maar ook te krijgen bij de leeswinkel in Stein  aan de Heerstraat centrum 38. Hier is ook een VVV infocentrum.

 

 

 

kijkje bij de ruïne in Stein 

 

Geen plattegrond of iets degelijks is geen punt...op diverse punten zijn info borden te vinden met daarop de wandelroutes..

 

 

De Maasvallei uitgelegd

Ongeveer duizend hectare natuur komt erbij in het Maasdal tussen Maastricht en Roosteren. Doordat ook België volop werk maakt van een natuurlijke Maas ontstaat er straks een aaneengesloten en grensoverschrijdend Maaspark van ruim 2000 hectare. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan deze nieuwe natuur beheren.   Lees hier verder..

 

 

 

Rivierpark Maasvallei profiteert van nieuwe ontwikkeling nieuwe natuur....

Nature today..

Door de  filterende werking van het grind is het water glashelder....

 

 

In 2019 krijgt de hoogwaterbrug bij Maasband gestalte....

 

Langs de Grensmaas wordt grind gewonnen en grindbanken bij Meers tot leven gewekt...

Levende rivieren.....

Lortey grinddelving Meers

 

 

 

Loop je vanaf de Maasband langs de kade naar het zuiden in de richting van Meers dan zie je vanzelf de uitkijktoren 't Schoar liggen met infobord met welke vogels je te zien kan krijgen.

Wanneer je door het draaipoortje komt vanaf Maasband dan zie je rechts een kei met daarop informatie over 't Schoar en het vroegere gehucht Diefhuysen..

Boven op 't Schoar is een infobord met voorkomende vogels in de Maasvallei.

Kleine plevier, oeverloper, visdiefje of scholekster om er maar een paar te noemen..

 

 

 

 

 

Een stukje kajakken op de Grensmaas is ook een mogelijkheid om het gebied te verkennen en misschien zelfs wel de beste manier.

Je kunt her en der op de grindbanken aanmeren en even een kijkje nemen.

Proviand mee en de dag kan niet meer stuk.

Er zijn twee startlocaties, eentje in Nederland in Meers bij café de Witte Börstel en eentje aan de overkant in België..

Je zou het kunnen combineren met een stukje wandelen of fietsen.

wie het snelste is....

 

 

 

 

Waar kun je verder in de buurt terecht voor een natje en een droogje?

Ik noem er een paar maar er zijn er natuurlijk meer in Stein en omgeving.

 

 

 

Naast een hapje en een drankje kun je ook kajaks huren bij café de Witte Börstel in Meers.

 

 

Voor een stuk echte zelf gebakken Limburgse vlaai ga je naar ut Bakkes in Maasband.

Nog niet zo lang geopend maar nu al een succes.  Naast lekkere vlaai  is er ook een kleine kaart met snacks.

Gewoon deze bordjes volgen en je komt er vanzelf. Vrijdag t/m zondag geopend en in het zomerseizoen mogelijk ook doordeweeks.  

 

 

Aan de kade in Maasband ligt café Jäger & More met als  specialiteit Jägermeister likeur.

Geen zin in? dan kun je er ook lekker ijs kopen.

 

 

 

 

Alleen dorst?   Bij de kade in Maasband is een drinkwaterpunt van WML waar je gratis water kunt  "tappen".    Voor een biertje moet je in het café ernaast zijn..

 

 

Brouwerij de Fontein in  Oud Stein is al jaren  de pleisterplaats voor wandelaars en fietsers. 

Naast lekkere speciale biertjes is er ook volop info te krijgen over fiets en wandelroutes.

 

 

 

Ook bij het veerpont in Berg aan de Maas ligt een terras waar je terecht kunt voor een hapje en drankje. 

 

 

 

 

Preuverie Auwt Gäöl ligt in Oud-Geulle vlakbij kasteel Geulle en ook het voetveer naar Uikhoven is slechts een paar honderd meter verder.

 

En ook tijdens de lockdown een heerlijke puntzak friet om mee te nemen.

 

Een aanrader.