M'hamid de poort naar de Sahara woestijn

Marokko, Mhamid, Sahara, Carrefour des Nomades
Erg Chigaga Marokko

Vanaf Imlill in de Hoge Atlas in  twee dagen naar de Marokkaanse Sahara Erg Chigaga gereden.  Iets voor het plaatsje M'hamid in Ouled Driss hebben we voor een paar dagen gereserveerd bij Luc, de Belgische eigenaar van Carrefour des Nomades.

En dit is ons bivak  voor een nacht in de Sahara.  De tenten zijn verrassend luxe met goede bedden en verlichting. Er is een sanitaire tent met wc, douche en wasbakken. Ook verrassend schoon c.q. proper.  Gedoucht  hebben wij ons overigens niet, een dagje zonder kan best hoor.

Dat slaapt niet verkeerd.
Dat slaapt niet verkeerd.
lunch-diner en ontbijt tent
lunch-diner en ontbijt tent

Vanaf ons bivak lopen wij  zo de zandduinen in. De zon begint al langzaam onder te gaan en dat geeft prachtige kleurschakeringen.  Dit is gewoon echt, en niks gefotoshopt...

Carrefour des Nomades Marokko
Erg Chigaga Marokko
Erg Chigaga Marokko
Erg Chigaga Marokko

Maar het waait en niet zo'n beetje, dus je moet je bol wel beschermen anders gaat het zand je linkeroor in en komt het er rechts weer uit. ( als er niks tussen zit natuurlijk)  Voor de foto is het dan wel weer leuk.  Zo'n zandduin oplopen doe je toch niet zomaar. Haaks omhoog kan je vergeten. Een stap naar boven is twee stappen terug naar beneden en  daar moet je als onervaren Sahara toerist gewoon zelf door schade en schande  achter komen.   Dan gewoon onder via de graat naar boven, is wel langer maar dan kom je uiteindelijk wel boven op de top van zo'n duin met prachtige uitzichten. En daar gaat het om, het resultaat telt. Dus we wandelen duin op en duin af, want wandelen zullen we!

Erg Shigaga Marokko
Erg Shigaga Marokko
Erg Chigaga Marokko
Erg Chigaga Marokko

We zijn niet de enigen die van de ondergaande zon genieten..

Erg Chigaga  Marokko
Erg Chigaga Marokko

En een dag later 's morgens de opgaande zon..zeker zo mooi.. met op de achtergrond nog juist de witte tenten te zien van ons bivak.

Erg Chigaga Marokko
Erg Chigaga Marokko

Leuke sfeervolle plaatjes op weg naar en terug van het bivak. Een trip met de jeep die toch een paar uur in beslag nam.  Mede doordat onze gids Luc zich alle moeite nam om ons leuke en interessante plekjes te laten zien. Bedankt Luc je bent een perfecte gastheer.

En handig als je een gids hebt die overal de weg weet. Op de terugweg bij een kleine intieme oase gestopt waar men net bezig was om brood te bakken en hier dus de lunch genomen. Het verse brood smaakte goed en knarste maar een beetje tussen de tanden. Een kniesoor (-:  die daar op let..(-:

Zoveel sfeervolle plaatjes onderweg dat je eigenlijk constant foto's aan het maken bent.

 

En ja, we wandelen graag dus te voet naar het dorpje M,hamid dat ongeveer 5 km

( kunnen er ook 6 geweest zijn ) verder ligt. Eerst gewoon over de verharde weg, er is amper verkeer dus dat is goed te doen. Het lijkt misschien wat saai maar de omgeving is totaal anders als wij gewend zijn. Alleen al daarom is het een leuke trip.  Redelijk warm weer maar niet echt heet en we zijn geen watjes hè.

Dit zijn toch leuke uitzichten op weg naar Mhamid. Zand en allerhande vormen en formaten met typische begroeiing.

Het doet denken aan helmgras bij de duinen aan zee.  Dit zijn palmbladeren die er voor zorgen dat het zand niet over de weg waait, althans niet te veel.  Zo heeft dor palmblad toch een functie.

De dagen bij Luc zijn ons goed bevallen en we denken zeker nog eens terug te komen.

Alleen willen we dan een dag langer in de Sahara blijven om zodoende wat meer tijd te hebben om wat rond te struinen zeg maar.

We zullen zien maar eerst vertrekken we naar het vissersplaatsje Essaouira aan de  Atlantische oceaan, daar hebben we nu ook echt zin in!

info info info info

De Sahara beslaat een gebied van 10 verschillende landen waaronder Marokko.

In Marokko heb je twee gebieden.  De afgelegen zandduinen van Erg Chigaga bij M,hamid en de zandduinen van Erg Chebbi bij Merzouga die wat gemakkelijker te bereiken zijn.

Wij kozen voor het afgelegen Erg Chigaga. Gewoon omdat het ons wat natuurlijker en minder toeristisch leek.

Sahara Marokko Mhamid
Erg Chigaga Marokko

We regelden overnachting bij Kasbah hotel Carrefour des Nomades in Ouled Driss dat vlakbij M,hamid ligt. Met zwembad om het Sahara zand af te spoelen indien nodig. Wat wil je nog meer. 

Ouled Driss Marokko
Carrefour des Nomades
met zwembad
met zwembad

De landrover waarmee wij door Luc naar het bivak gereden werden voor een nacht.  Ongelooflijk wat een kracht zo'n "ding" heeft.

Voor een maanlandschap hoef je geen peperdure maanvlucht te reserveren. Dit komt ook aardig in de buurt.

Luc onze perfecte gastheer.
Luc onze perfecte gastheer.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dorpsgezichtje Mhamid