M'hamid de poort naar de Sahara woestijn

 

Vanaf Imlill in de Hoge Atlas in  twee dagen naar de Marokkaanse Sahara Erg Chigaga gereden.  Iets voor het plaatsje M'hamid ligt het gehuchtje  Ouled Driss waar we een paar dagen gereserveerd hebben bij Luc, de Belgische eigenaar van Carrefour des Nomades.

En dit is ons bivak  voor een nacht in de Sahara.  De tenten zijn verrassend luxe met goede bedden en verlichting. Er is een sanitaire tent met wc, douche en wasbakken. Ook verrassend schoon c.q. proper.  Gedoucht  hebben wij ons overigens niet, een dagje zonder kan best hoor.

Vanaf ons bivak lopen wij  zo de zandduinen in. De zon begint al langzaam onder te gaan en dat geeft prachtige kleurschakeringen.  Dit is gewoon echt, en niks gefotoshopt...

 

 

 

 

Maar het waait en niet zo'n beetje, dus je moet je bol wel beschermen anders gaat het zand je linkeroor in en komt het er rechts weer uit. ( als er niks tussen zit natuurlijk)  Voor de foto is het dan wel weer leuk.  Zo'n zandduin oplopen doe je toch niet zomaar. Haaks omhoog kan je vergeten. Een stap naar boven is twee stappen terug naar beneden en  daar moet je als onervaren Sahara toerist gewoon zelf door schade en schande  achter komen.   Dan gewoon onder via de graat naar boven, is wel langer maar dan kom je uiteindelijk wel boven op de top van zo'n duin met prachtige uitzichten. En daar gaat het om, het resultaat telt. Dus we wandelen duin op en duin af, want wandelen zullen we!

 

 

stel je niet zo aan..(-:  

 

 

 

Het moment suprême is de ondergaande zon die een prachtige oranje gloed aan de horizon tovert en we zijn niet de enigen die van de ondergaande zon genieten..

 

 

 

 

Voor het donker binnen...

 

 

 

En als het goed is gaat een dag later ook weer de zon op, dus je moet vroeg uit de veren zijn en wij waren dus een beetje te laat....maar toch nog mooi om te zien. 

 

 

 

 

Leuke sfeervolle plaatjes op weg naar en terug van het bivak. Een trip met de jeep die toch een paar uur in beslag nam.  Mede doordat onze gids Luc zich alle moeite nam om ons leuke en interessante plekjes te laten zien. Bedankt Luc je bent een perfecte gastheer.

En handig als je een gids hebt die overal de weg weet. Op de terugweg bij een kleine intieme oase gestopt waar men net bezig was om brood te bakken en hier dus de lunch genomen. Het verse brood smaakte goed en knarste maar een beetje tussen de tanden. Een kniesoor (-:  die daar op let..(-:

 

 

 

 

 

Heiige lucht of is het lucht vermengd met zand zodat je de horizon niet ziet.

Het zorgt wel voor sfeervolle plaatjes.

 

En ja, we wandelen graag dus te voet naar het dorpje M,hamid dat ongeveer 5 km

( kunnen er ook 6 geweest zijn ) verder ligt. Eerst gewoon over de verharde weg, er is amper verkeer dus dat is goed te doen. Het lijkt misschien wat saai maar de omgeving is totaal anders als wij gewend zijn. Alleen al daarom is het een leuke trip.  Redelijk warm weer maar niet echt heet en we zijn geen watjes hè.

Dit zijn toch leuke uitzichten op weg naar M'Hamid. Zandduinen in allerhande vormen en formaten met typische begroeiing.

 

 

 

 

Het doet denken aan helmgras bij de duinen aan zee.  Dit zijn palmbladeren die er voor zorgen dat het zand niet over de weg waait, althans niet te veel.  Zo heeft dor palmblad toch een functie.

 

 

 

Een nomade op weg naar?   ik zou het niet weten..

Wat we wel weten is dat we na een paar leuke dagen op weg gaan naar de Atlantische oceaan aan de Marokkaanse kust.  Van het ene uiterste naar het andere zeg maar en we zijn benieuwd..

 

De Sahara beslaat een gebied van 10 verschillende landen waaronder Marokko.

In Marokko heb je twee gebieden.  De afgelegen zandduinen van Erg Chigaga bij M,hamid en de zandduinen van Erg Chebbi bij Merzouga die wat gemakkelijker te bereiken zijn.

Wij kozen voor het afgelegen Erg Chigaga. Gewoon omdat het ons wat natuurlijker en minder toeristisch leek.

 

 

 

 

 

klik op het plaatje voor wat meer info..

Sahara Marokko Mhamid
Erg Chigaga Marokko

We regelden overnachting bij Kasbah hotel Carrefour des Nomades in Ouled Driss dat vlakbij M,hamid ligt. Met zwembad om het Sahara zand af te spoelen indien nodig. Wat wil je nog meer. 

De landrover waarmee wij door Luc naar het bivak gereden werden voor een nacht.  Ongelooflijk wat een kracht zo'n "ding" heeft.

 

 

een oude drooggevallen waterput

 

 

 

Leuke ontmoeting met een  Pools-Nederlands stel op wereldreis..

 

 

 

 

Zang voor het slapen gaan.

 

 

 

 

En muntthee bij aankomst..

 

 

 

 

 

Luc onze perfecte gastheer.

 

 

 

 

M'hamid  zelf is redelijk toeristisch maar gelukkig niet overlopen en met genoeg mogelijkheden om iets te eten of te drinken.

Dorpsgezichtje Mhamid

M'Hamid  is het laatste dorp aan de

Draa rivier die vanaf het Atlas gebergte de Draa vallei stroomt.  In M'Hamid hebben ze vaker pech omdat de Draa daar al is opgedroogd. Toen wij er waren was er inderdaad geen druppel water te bekennen..

 

 

 

 

 

Helemaal geen druppel is niet helemaal waar en daarvoor hebben ze oases uitgevonden.

Onze gids bracht ons naar een Oase en als je goed kijkt zie je een plasje water...

 

 

 

Over water gesproken, je zou denken dat

het zwembadwater een beetje zonde is en beter gebruikt kan worden.

Welnu, je zou het niet verwachten in Marokko maar dat zwembadwater is ijskoud. 

Het is dus bronwater dat opgepompt wordt om de palmentuin te bevloeien.  Maar eerst gaat het in het zwembad om even op temperatuur te komen en mogen de gasten in het zwembad afkoelen..... slim... (-:

Het zwembad met achterliggende palmentuin.

 

 

 

 

 

 

De dagen bij Carrefour des Nomades zijn ons goed bevallen en we denken zeker nog eens terug te komen.

Alleen willen we dan een dag langer in de Sahara blijven om zodoende wat meer tijd te hebben om wat rond te struinen zeg maar.

We zullen zien maar eerst vertrekken we naar het vissersplaatsje Essaouira aan de  Atlantische oceaan, daar hebben we nu ook echt zin in!