16 km en Asterix en Obelix

wachters van het veld

 

 

 

 

 

 

Wandeling 16 km

Wandeling 16 km vanaf Vijlen via Mechelen en diverse kleine buurtschappen,  Dit is een van de mooiste wandelingen die we tot nu toe gelopen hebben.   Mooie uitzichten, leuke buurtschappen met veel typische Limburgse vakwerkwoningen, een leuk stuk Schweiberger Bosch, meanderende Geul en nog heel wat kleiner "beek" spul. 

 

Deze route is ook op gps te downloaden, klik maar op Wiki...

Loop vanaf de parkeerplaats aan de Pastorijweg rechts af naar de doorgaande weg waar je rechtsaf gaat. Volg hier blauw-rood.   Niet veel verder sla je haaks links af om alleen blauw te volgen.

Je loopt nu door een weide met links deze mooie uitzichten

 

 

Wanneer je uit de weide komt sla je bij de verharde weg links af en volg je rood. Je loopt naar beneden richting Het Dal

Je blijft rood rechtdoor volgen richting Hilleshagen.   Let op bij de kruising met de Biesweg, het rode paaltje staat wat onduidelijk en het lijkt dat je rechtsaf de Biesweg op moet. Niet doen, gewoon rechtdoor lopen.    Even verder staat deze bank waar je lekker even van het uitzicht kunt genieten.

Je komt nu bij dit gedenkruis waar je links af slaat om rood te volgen.  Deze drie wandelaars lopen voor je uit..

 

 

 

Wanneer je aan de verharde komt ga je rechts af om even later geel te volgen, je maakt nu een lusje naar Mechelen.

 

 

 

Mechelen

Je komt nu vanzelf in Mechelen.   Ook wel het dorp van de vakwerkwoningen genoemd. Je struikelt er bijna over.    Mechelen is behoorlijk toeristisch en er zijn genoeg mogelijkheden om iets te eten. Ook in corona tijd zijn er voldoende take away mogelijkheden.

De brug over de Geul met een Amerikaans militair oorlogsmonument.

 

Sla achter de brug rechts af en volg rood, rood-geel richting buurtschap Overgeul waar je verder weer geel volgt in de richting van Schweiberger Bosch.

Je loopt nu langs de rand van het Schweiberger Bosch waarbij je al snel wederom langs een Amerikaans gedenkmonument komt ter nagedachtenis van een omgekomen 23 jarige piloot.  Dat die tijden hopelijk nooit meer terugkomen.

In het Schweibergerbosch stuit je al snel op deze Maria grot uit 1906..

De grot ligt pal naast het wandelpad en er staat een klein bankje bij waar je even kunt pauzeren mocht je daar behoefte aan hebben.

Mooie uitzichten in overvloed.  Je loopt nu naar beneden richting  Bissen.  Je kunt ook door de weide naar beneden, je komt op dezelfde verharde weg uit richting Mariadal.

Er wonen hier ook hazelmuizen...de info vind je op het infobord..

 

Je komt nu uit bij het buurtschap Bissen waar je links af slaat en je groen-geel volgt richting  de buurschappen Dal en Hofke.

Aan de verharde weg sla je rechtsaf om even later links zwart te volgen, je komt nu over een bruggetje over de Geul. Daar ga je rechts af om lekker door de weide langs de meanderende Geul te wandelen.  Je volgt rood-blauw.


Dit is toch mooi wandelen, niet?

Je volgt rood-blauw om vervolgens links aan te houden om blauw te volgen waarna je bij de Klitserbeek uitkomt, die daar in de buurt ontspringt.

De Klitserbeek

 

 

Let op, wanneer je uit de weide komt volg je niet blauw naar rechts maar ga je links af de verharde weg op, richting Mechelen.  Even later bij een Y splitsing  ga je rechts af om een andere blauwe route volgen.  Bij de Y splitsing gaat blauw naar links ook naar Mechelen. Niet doen dus gewoon naar rechts richting Rott. 

Je loopt nu over de Akerstraat en blijf deze weg volgen, je komt nu in het buurtschap Rott

Rott is een van de 7 oorspronkelijke buurtschappen (rotten)  van Vijlen.

Rott bestaat enkel uit ongeveer 30 woningen langs de doorgaande weg.  De waterpomp deed het jammer genoeg niet.

Maretak oftewel mistletoe aan de deur bij de vakwerkboerderij in Rott. Deze brengt geluk en je mag er een kusje onder geven.  Panoramix uit de strip van Asterix en Obelix maakte er een toverdrank van die hun onoverwinnelijk maakten, maar niet onsterfelijk anders leefden ze nu nog wel...(-:

 

 

Nog een mooie vakwerkwoning in Rott.

 

 

Vanaf Rott lopen we nu rechtstreeks naar Vijlen. Er zijn meerdere routes, wij liepen verder over de verharde (rustige ) weg om vervolgens via rood naar Melleschet en Vijlen te lopen. 

Je hebt nu een prachtige wandeling achter de rug, een van de mooiste die we gelopen hebben en zeker nog eens zullen doen.

 

 

 

 

Vanaf Rott zie je al gauw weer de kerk van Vijlen, dat kan dus niet meer missen.