Mooie uitzichten gegarandeerd.

Sokoró, Hongarije, wandelen,
Uitzicht vanaf natuurpark Sokoró

 

 

In het noordwesten van Hongarije, vlak achter Gyor, ligt het  Sokoró  natuurpark.

Misschien niet erg bekend maar een genot om te wandelen.

Hordes wandelaars zul je er niet aantreffen dus misschien des te meer een reden om

het gebied eens te verkennen?

 

Langs het noordoosten van het natuurpark liggen een paar kleine dorpjes vanwaar gemarkeerde wandelroutes naar het natuurgebied lopen.   Ideaal gelegen zijn de dorpjes Nyúl   en Ecs waar je gemakkelijk een plekje kunt vinden om de auto te parkeren.  

En dan lopen maar,  maar vergis je niet in de afstanden.   Een beetje leuk rondje doet al gauw 20 km en voordat je het weet heb je 30 km weggeslofd. (-:

 

 

 

 

 

 

 

Het natuurgebied is bekend om zijn aparte flora.  Welke wandeling je ook kiest alle kans dat je zeker in de lente of zomer verrast wordt door een grote verscheidenheid aan wilde veldbloemen in allerhande geuren en kleuren.

 

En de mooiste ( vind ik ) pik ik er gelijk even uit.

 

De purperorchis vanaf begin  mei te zien op diverse plekken.

Een juweel van een orchidee die in Nederland vrij zeldzaam is en enkel in Zuid-Limburg te bewonderen is maar hier in het natuurpark op diverse plaatsen te zien is.

 

 

 

 

Met name in de lente en de zomer zijn veel van deze bos en veldplanten te zien.

Links de stengelloze sleutelbloem, daarnaast het longkruid en helemaal rechts het bos anemoontje..

Linksonder maakt het bos-vergeet-mij-nietje deze serie compleet.  Klik op de foto voor een mooie vergroting.

 

 

 

 

 

De donkere ooievaarsbek is een schoonheid.

 

 

De acacia is niet echt een bosplant maar komt hier ook op diverse plaatsen massaal voor, In mei een groot geurenfestijn.

In het midden de witte akelei en rechts de voorjaars-adonis die in Nederland niet meer voorkomt.

Onderaan maakt de zachte ooievaarsbek het boeketje compleet.

 

 

 

 

De welriekende salamonszegel   is eveneens zeldzaam in Nederland maar hier rijkelijk te bewonderen.

Deze plant groeit op kalkhoudende zandige grond en daar is hier wel sprake van

 

 

 

 

De liefhebbers van bos c.q. weideplanten zullen zeker aan hun trekken komen in dit natuurgebied.

Dovemanszegel samen met purperorchis

 

 

Zo genoeg bloemen we wandelen verder.

 

Het is een echt druivengebied  en wanneer je vanaf het dorpje   Nyúl  naar het natuurgebied loopt kom je langs een aantal wijnkelders. Sommigen zijn geopend en je kunt er een lekker glaasje wijn drinken. Let op, want wandelen met een kater is niet altijd zo'n goed idee.

 

 

 

Een idyllische Hongaarse vakantiewoning, er zijn slechtere plekjes te bedenken om je vrije tijd door te brengen.

 

 

Zeker in de 'vroege lente wanneer de natuur zeg maar zo'n beetje ontploft is het en genot om door het natuurpark te wandelen.   De paden zijn goed en met een beetje oriëntatiegevoel kun je eigenlijk niet verkeerd lopen. Maar een goede wandelkaart van de omgeving is zeker aan te bevelen.

 

 

 

Uitkijktorens, er zijn er een paar in het natuurgebied. Een van de grootste is deze niet ver vanaf het dorpje Nyúl. Van boven heb je een mooi uitzicht op de omgeving en de abdij van Pannonhalma.   De heuvel waarop deze uitkijktoren staat wordt ook wel de lila heuvel genoemd omdat de purperen orchidee hier veel voorkomt.

 

Het sokoró natuurpark is ligt heuvelachtig. Het zijn geen geweldige beklimmingen maar er zijn diverse mooie "topjes" vanwaar je een mooi uitzicht op de omgeving hebt.

Uitzicht op de omgeving
Uitzicht op de omgeving

 

 

 

En wat is nu leuker om na een wandeling met een verse bloemruiker thuis te komen..

 

 

Wat je veel tijdens de wandeling zult aantreffen dat zijn wildtorens.   Klim er gerust in een wie weet komt het wild wel even langs zoals in onderstaande foto.

Meestal is er een klein bankje in waar je op kunt zitten.  Geregeld picknicken wij in een dergelijke wildtoren.  Zeker als er wat wind is zit je dan een beetje beschut.

 

 

 

 

 

Niet alleen in de bossen maar ook langs de verharde weg naar het dorpje  Tényő  bloeit  de bossalie  rijkelijk aanwezig in de berm.

 

 

 

 

Het nadeel van zo veel bloemenpracht, als je het al een nadeel noemen mag is dat er veel tijd gaat zitten in het fotograferen van al dat schoons.    Neem er dus de tijd voor en haastige spoed is zelden goed zeker voor een wandelaar.

Deze kleine maar in detail prachtige  esparcette vind je in graslanden en die zijn er genoeg in het natuurgebied.

 

 

 

 

 

Met de  vuurwerkplant en holwortel  sluit ik het (wandel) bloemengala af.

Voor echt blitse foto's is een macro lens wel een must. Deze heb ik niet maar ik begin er sterk aan te denken om voor dit soort fotografie een macro lens aan te schaffen.

 

Wordt dus vervolgd wanneer we weer eens in dit mooie gebied te gast mogen zijn.

 

 

Commentaren: 0

 

 

Een plattegrondje met wandelroutes van de omgeving.

 

Een goede plattegrond van de omgeving kun je bestellen op map.hu waar ik goede ervaringen mee heb.

Mijn tip is om naar het dorpje   Tényő   te rijden en de auto tegenover de kerk op het pleintje te parkeren.  Tényő ligt mooi centraal en vanuit dit dorpje kun je eigenlijk alle kanten op om een mooie wandeling uit te zetten.

Voordeel ook is dat wanneer je terugkomt naast deze parkeerplaats het Betero Vadasz restaurant ligt waar je de inwendige mens kunt sterken.

 

Een mooie door ons zelf gelopen wandeling staat op...

De wandeling is 18 km lang en je volgt met de kerk van Tényő   in je rug achtereenvolgens de groene route, gele route naar  Felpéc    en vandaar de  gele route met kruisje terug naar

Tényő.

 

 

Er worden ook geregeld wandelingen  georganiseerd. Een van deze wandelingen heet "de vossenwandeling"  Heel toepasselijk want het stikt in dit gebied van de vossenholen. Dit vosje ontsnapte niet aan mijn lens..

 

 

 

Geurende blauwe regen bij een vakantiewoning.

 

 

 

Geregeld vind je wel een plekje waar je even kunt pauzeren.

 

 

 

Bij de Abdij van Pannonhalma heb je een mooi uitzicht op het   sokoró    natuurgebied

Langs deze abdij loopt een rode gemarkeerde  wandelroute die verder naar het natuurpark loopt.  Dus een bezoek aan deze abdij is mooi  te combineren met een rondwandeling door het natuurpark. 

 

 

 

 

Ook de lange afstand wandelaars komen aan hun trekken.

De Camino Hongarije, een pelgrimsroute, loopt door het       Sokoró  natuurgebied.

Deze route loopt van Boedapest naar Wolfstahl in Oostenrijk.

 

Gijs en Mariëtte  Mettler vertellen iets over deze route..

 

In dit kistje zit een stempeltje waarmee je in je wandelboekje een stempel kunt plaatsen als bewijs dat je op weg naar Jeruzalem bent..(-:

 

Nog iets over de Hongaarse pelgrimsroute..

 

 

 

 

 

 

In het noordelijke gedeelte van het natuurgebied zijn veel holle wegen te vinden die naar de bovenkant van een zogenaamde graat voeren waarover een wandelpad loopt.  Lekker koel in de zomer en  rijkelijk voorzien van vossenholen.

 

 

 

 

Het maagje knort..

De maag knort na al dat lopen en waar kun je naartoe?

In de buurt kan dat natuurlijk in het toeristische Pannonhalma. Hier vindt u genoeg eetgelegenheden.

 

In Tényő zijn twee restaurants. Het Vadasz Betero tegenover  de kerk kan niet missen.  Dit is een gezellig informeel restaurant met een goede kaart

 

Daarnaast in het begin van het dorp, zeg maar wanneer je de wandelroute met rood kruisje volgt dan kom je vanzelf bij het grotere en luxere hotel restaurant.Dombi es Fiai. 

 

 

In Győrújbarát kun je mooi terecht in het spiksplinternieuwe  Dreko pension. Van hieruit heb je een mooie uitvalsbasis naar het natuurgebied.  Verder kun je hier een heerlijk wijntje drinken dus wat wil je nog meer.  Klik op de foto voor meer info,

 

 

 

Of je hebt mazzel en je ziet opeens oesterzwammen op een stuk dood hout.

In het    sokoró   natuurgebied zijn veel beukenbossen en laat dat nu een geliefde gastheer voor de oesterzwam zijn.  Deze gingen gelijk mee, gebakken in de olijfolie met een beetje peper en zout.  Een lekkernij. 

 

Maar om gelijk de belangrijkste tip mee te geven voor het plukken van wilde paddenstoelen of zwammen.  Bij twijfel niet plukken!!   Weliswaar kun je je bij een oesterzwam moeilijk vergissen. Ze groeien altijd op dood hout en schieten nooit uit de grond. 

Of en dat is misschien nog wel veel leuker je neemt je eigen picknick mee.

Er is altijd wel een plekje te vinden waar het goed smaakt zoals hier bij  Jánosházi pihenő oftewel vrij vertaald de picknickplaats van Jan. (-:

 

 

 

 

En in het seizoen natuurlijk tal van bosvruchten of fruit waar je lekker van kunt snoepen...

pruimen in overvloed

 

Japanse wijnbessen.

 

appeltjes plukken

 

 .

In Hongarije kan het warm zijn, of zeg maar zelfs zeer warm zijn.  Zeker wanneer je langere wandelingen maakt is het een absolute voorwaarde dat je voldoende drinken meeneemt.

Plan de route anders zo dat je door een gehucht of dorpje komt waar je altijd wel een blauwe pomp langs de weg zult vinden.

Dit is gewoon drinkwater wat je veilig kunt drinken.

 

 

 

Overnachten kan uiteraard  in Gyor  een middelgrote stad op steenworp afstand van het natuurgebied.

Daarnaast is er een groot zwembad met thermaal gedeelte waar het na een lange wandeldag goed relaxen is.   Dus wie weet komen wij elkaar daar ooit nog eens tegen..