IJsland september 2023
Van afstel komt geen uitstel en in september 2023 weer naar IJsland, dit keer voor 12 dagen. Om precies te zijn van 3 september t/m 15 september. We vliegen vanaf Schiphol, heen met Play en terug met Transavia en omdat we nu ook off-road willen rijden een Suzuki Jimny gehuurd.
En deze Suzuki Jimny is ons goed bevallen, zeker niet groot maar voor 2 personen groot genoeg. Erg wendbaar en off-road staat hij zijn mannetje. In de 4wd lust hij wel een slokje, met 1 op 10 heb je het wel gehad. Sommige F-roads zijn echter redelijk goed ook in de 2wd te rijden en dat scheelt aanmerkelijk in het verbruik.
In totaal 1700 km gereden. De Suzuki is gehuurd bij Budget/Avis die een balie hebben op het vliegveld Kevlavik. De afhandeling ging vlot waarna je de auto op loopafstand buiten kunt ophalen. De aflever locatie ligt ook op loopafstand van het vliegveld en ook dit proces ging goed.
Een 4wd huren is niet goedkoop, wij betaalden 1345 euro incl. 100 procent verzekering tegen schade etc. Je krijgt er echter een hele hoop rijplezier voor terug.
Ideaal om over F wegen mee te rijden
Deze keer wilde wij alleen in de zuidelijke helft van IJsland blijven waardoor er meer tijd is om plaatsen te bezoeken en niet al te veel tijd verloren gaat met rijden. De overnachtingen hebben wij geregeld o.a via Booking.com en Airbnb. We hebben steeds een huisje of appartement met kitchenette genomen, wel zo gemakkelijk wanneer je 's avonds zelf wilt koken en het ontbijt klaar wilt maken.
In vogelvlucht de route die wij gereden hebben is van vliegveld Kevlavik voor 2 nachten naar Hvolsvollur via de 425-427 en Selfoss.
Daarna van Hvolsvollur voor drie nachten naar Solheimar via de 26 en de hooglandweg F225-F208 en dezelfde weg terug via de 32 naar Solheimar,
Van Solheimar voor 2 nachten naar Borgarfjordur via de 550 die voor een groot gedeelte ook enkel is toegelaten voor 4WD.
Uiteindelijk van Borgarfjordur voor drie nachten naar Akranes en hierbij een ommetje genomen via de 550 terug en 508 en 520, een mooie afwisselende route.
En als afsluiting van Akranes voor 2 nachten naar Reykjavik via de 47 en de 460 met ook weer leuke plaatsen onderweg om even te stoppen.
Nadat wij de Jimny hadden opgepikt kwam het goed uit dat de zogenaamde "brug tussen de continenten" oftewel the Bridge Between Two Continents op onze route lag naar ons ons eerste overnachtingadres in Hvolsvollur.
Hier kun je dus even symbolisch te voet van Europa naar Noord-Amerika en terug. De brug ligt langs de weg 425 en is niet te missen. Ongeveer een halfuurtje heb je nodig om rond te kijken en om wat foto's te schieten.
Dan met een uurtje of 2 rijden zijn wij bij onze eerste logeeradres in Hvolshvollur waar wij 2 nachten zullen verblijven.
Zoals gebruikelijk in IJsland zie je geen eigenaar maar krijg je een toegangscode gemaild waarna je het huisje binnen kunt.
Eerst nog even naar de Kronan supermarkt om inkopen te doen en onze eerste reisdag zit erop.
Dan de dag erna vroeg uit de veren, ontbijten, lunchpakket samenstellen, er wacht ons een lange maar zeker mooie dag.
Op de ring road 1 naar Vik kom je langs 2 mooie watervallen die voor het grijpen liggen, het zijn de Seljalandsfoss en de Gljúfurárfoss.
De watervallen liggen pal langs de weg 1 en niet te missen. Er is een grote (betaalde) parkeerplaats vanwaar je naar de watervallen kunt lopen. Omdat het begon te regenen zijn wij zijn alleen naar de Seljalandsfoss gelopen.
Als je wil kun je over een smal pad achter de Seljalandsfoss doorlopen...
Omdat wij niet al te veel tijd wilden verliezen doorgereden naar Vik wat nog ongeveer 1 uurtje rijden zal zijn op 81 km vanaf de vakantiewoning en eigenlijk is het Vík í Mýrdal maar wordt het gemakshalve vaker afgekort tot Vik.
Het weer is zozolala.....af en toe wat miezelregen en dan weer droog, maar met ongeveer 10 graden is het niet koud en veel wind is er ook niet.
Zwarte strand bij Vik met uitzicht op de typische basaltrotsen
We willen in de ochtend Vik zelf met kerkje en daarna het zwarte strand met rotsformatie Reynisdranger bezoeken.
Daarna via de ring road en de 218 naar Dyrholaey een natuurgebied met mooie uitzichten. Een volle dag, dat zeker maar goed te doen. In Vik zelf is parkeerplek genoeg en zie je zo het kerkje liggen waar je naar boven kunt wandelen met mooie uitzichten. Aan de andere kant van Vik kun je naar het strand wandelen, het is allemaal duidelijk aangegeven, groot is het niet maar voor een eerste indruk ben je toch gauw een uurtje kwijt. De langere wandelingen zijn voor een andere keer.
Het kerkje vanaf twee verschillende invalshoeken en het standbeeld van de vriendschap op het zwarte strand van Vik.
Daarna even terug in de auto om naar het zwarte strand van Reynisfjara rijden. Net op tijd in de auto want het begon goed te regenen dus de lunch met warme koffie lekker in de auto opgegeten.
Het is ongeveer 11 km afstand naar het zwarte strand en met amper 20 minuten ben je bij de parkeerplaatsen en wij konden de auto gelijk goed kwijt aan de eerste parkeerplaats die ook nog eens gratis was. De parkeerplaatsen verderop waren al goed vol met nogal wat reisbussen. Duidelijk is dat dit een toeristisch hot item in IJsland is.
Bij het betreden van het strand vallen gelijk de grote waarschuwingsborden op en klik op deze link om te begrijpen waarom dit een van de mooiste maar ook een van de gevaarlijkste stranden van IJsland is.
wat kiekjes van de omgeving
We hielden het natuurlijk veilig maar ik had toch de indruk dat nogal wat toeristen niet helemaal overtuigd waren van het gevaar van deze sneakergolven..... nogal wat mensen hebben er wel wat voor over om een mooie selfie te maken.
Nog wat meer info over Vik en omgeving..
Het begon weer wat te regenen en daarom terug naar de parkeerplaats gelopen om naar de laatste stop Dirhlolaey te rijden wat 18 km terug ligt. Dit is overigens het meest zuidelijke puntje van IJsland. Hier was het niet zo druk als op het zwarte strand maar er waren toch genoeg toeristen. Wil je een mooi uitzicht hebben kom je wel even een mooie flinke klim te maken in de richting van de vuurtoren. Tel voor alles heen en terug 2 uurtjes maar het is het waard.
Daarna voldaan terug naar de vakantiewoning, de dag is om gevlogen met mooie indrukken. We hebben nu alleen een eerste indruk gekregen, de volgende keer zal het zeker een langere wandeling worden die zijn er genoeg in de omgeving van Vik.
Wat sfeerfoto's van Dirholaey.
Zijsprong naar de Hooglanden
De twee nachten in Hvolsvollur zitten erop en omdat het naar Solheimar niet ver is, en gezien de goede weersvooruitzichten, besloten om via de hooglanden, Landmannalaugar naar ons overnachtingsadres in Solheimar te rijden en dit was een voltreffer. Vanaf de 26 uiteindelijk rechts de hooglandweg F 225 opgereden tot het einde bij de F208, daar nog even rechtsaf tot voor de rivierovergang bij de camping. Daar gekeerd en dezelfde weg terug naar Solheimar.
Onderweg heel wat keren uit de auto om te genieten van het uitzicht. Op de F208 de auto geparkeerd en een mooie wandeling gemaakt van ongeveer een uur. Dag geslaagd. Lees meer over Landmannalaugar.
Rivierdoorsteek op de F225.
Voor het water auto stilzetten, dan met de wielen recht in de lage gearing schakelen, en rustig met gedoseerd gas door het water rijden, fluitje van een cent. Verder valt het rijden over de F wegen best mee, de Jimny voelt zich daar in zijn element, stuurt lekker direct met een mooie korte draaicirkel. Je hoeft ook niet overal de 4Wd te gebruiken, de 2WD is ook vaker goed genoeg en dat scheelt een hele benzine slok op een borrel.
Uitzichten in de Hooglanden van IJsland. Bij de laatste foto zie je als je goed kijkt onderaan de Jimny geparkeerd. Oversteken en rechtdoor het geitenpaadje omhoog en verder links over de graat naar de top met steenmannetjes. Voor de juiste locatie, klik op wikiloc..
De wandeling naar boven en terug is ongeveer anderhalf uur en geeft een mooie eerste indruk van de omgeving. Voor ons was het duidelijk dat we in deze omgeving voor een paar dagen willen terugkomen, het is een sprookjesachtig landschap.
Het rijden over de F225 is al een avontuur op zich en wat drukte viel het wel mee. De F225 is een minder gebruikte route naar de hooglanden maar je bent niet alleen, er rijden wel meer auto's/campers en zelfs kleine bussen. Vanaf het moment dat je de F225 oprijdt tot aan de camping is het met alles kijkstops toch gauw anderhalf tot twee uur die je nodig hebt. Kijken kost tijd. Terug gaat het allemaal wat sneller maar met een gemiddelde van rond de 40 km/h heb je het wel gehad maar even na 17.00 uur waren we toch nog mooi op tijd in het Solheimar Eco Guesthouse. waar we drie nachten zullen verblijven.
Nog een mooi plaatje van de hooglanden in IJsland.
Op de eerste dag in Solheimar staat een bezoek gepland aan de "verborgen" Gjain vallei. Naast de grotere Gjarfoss en Gjainfoss waterval zijn er nog tal van kleinere watervallen die in de groene vallei uit allerhande verborgen gaten en spleten tevoorschijn komen.
Maar voordat we naar de Gjain vallei gaan rijden we eerst nog een stukje door naar de Haifoss en Grannifos het wordt een echt watervallen dagje dus. Wanneer de tijd het toelaat willen we ook nog even naar het Stong viking museum gaan in de Gain vallei, het ligt allemaal niet ver van elkaar. De Haifoss en Grannifos zijn te bereiken via een zijweg van de 32 en is een gravelweg. Er staat wel een bord dat deze gravelweg enkel is toegelaten voor 4WD. Op de parkeerplaats echter ook een Toyota i10 zien staan. Ik vraag mij af hoe die tussen de kuilen en gaten door geslalomd is. Vanaf Solheimar is het via de weg 32 75 km, en met een uurtje ben je er.
Haifoss waterval met 122 meter een van de hoogste van IJsland
Vanaf de parkeerplaats loop je zo naar de uitkijkpunten vanwaar je de twee watervallen goed kunt zien. Echter wil je bij de voet van de waterval komen dan kan je ook via een pad helemaal naar beneden. Volg het pad naar links langs de uitkijkpunten en stap over het houten trapje bij de afrastering. Dan naar beneden en even verder rechts stijl naar beneden, je ziet het vanzelf. Het is een behoorlijke afdaling en uiteraard moet je ook weer terug maar onder is het uitzicht op de waterval is fantastisch.
Dan weer terug naar boven en is het tijd voor de lunch die we weer in de auto opeten omdat het een beetje begon te regenen, maar in de auto is ook gezellig.
Daarna terug over dezelfde weg naar de Gjain vallei. Je kunt trouwens vanaf deze parkeerplaats ook naar de Gjain vallei hiken er is een blauwe route van ongeveer 7 km aangeven.
Bij de Gjain vallei kun je de auto ook goed parkeren en is de route duidelijk. Je kunt via een uitgehakt trapje naar beneden en word je in een groene rotsachtige omgeving omringt door kleine en grotere watervallen. Ik persoonlijk vond dit mooier en afwisselender. Het was een soort van doolhof tussen allerhande waterstroompjes door en wat waren wij nu blij met onze wandellaarzen die sowieso hun nut elke dag al bewezen hebben.
Gjain vallei
Reken een klein uur om vanaf de parkeerplaats en terug tussen de watervallen door te lopen. Soms moet je over ondiepe stroompjes of over wat keien hoppen maar het is goed te doen en zeker een bezoekje waard.
Hierna wilden wij op de weg terug nog een kijkje nemen bij de oude Viking boerderij Stöng, maar deze bleek bij aankomst vanaf eind augustus gesloten dus sloten wij deze mooie dag af met de terugrit naar Solheimar.
De tweede dag in Solheimar willen we rustiger aan doen en een bezoek brengen aan de Reykjadalur Hotspring een warmwaterrivier die vlakbij het dorpje Hveragerði ligt. Vanaf Solheimar amper 45 km dus met een klein uurtje ben je daar.
Reykjadalur hotspring
Vanaf de parkeerplaats begint de route naar de warmwaterrivier en dit is geen gemakkelijke route. Vanaf de parkeerplaats tot aan het begin van de warmwaterrivier is het bijna 4 km klimmen. Voor een geoefende wandelaar geen probleem maar aan sommige toeristen was te zien dat ze het er behoorlijk moeilijk mee hadden. Maar je kunt daarna wel lekker bijkomen in een warm badje.
Wij liepen de aangegeven wandelroute verder door naar boven waarbij je nog op meer mooie uitzichten getrakteerd wordt. Op de terugweg kon Manci de verlokking van een warm bad toch ook niet weerstaan. Er staan wat houten schotten waarachter je je kunt omkleden. Je preutsheid moet je daarbij maar even opzij zetten, je bent niet de enige (-:
Dan weer terug naar de beneden en toch in totaal bijna 14 km gelopen. Wanneer je alleen naar de warmwaterrivier loopt zit je ongeveer heen en terug op ongeveer 7 km.
In combinatie met een wandeling is de warmwaterrivier zeker een bezoekje waard. De wandeling alleen al trakteert je op mooie uitzichten en is goed aangegeven. De wandeling gaat achter de rivier nog verder omhoog, gewoon het pad volgen. Uiteindelijk kom je bij een F weg waar ook een kleine parkeetplaats is. Hier kun je omkeren.
Onze "pipowagen" klein maar gezellig.
De 2 dagen in het Solheimar Eco Guesthouse zitten erop en we maken ons op om naar Borgarfjordur 1 te gaan waar we 2 nachten zullen blijven in een "pipowagen" van Dagbjartur Ingvar die we via airbnb geboekt hebben. "Pipowagen" omdat we vonden dat het onderkomen op de foto daar wel wat van weg had. Bij deze overnachting kunnen we bij uitzondering al na 13.00 uur terecht en dat is lekker vroeg. Naar dit overnachtingsadres is het 120 km en we besluiten om via de hooglandweg 550 te rijden. De 550 is weliswaar niet aangegeven als F weg maar er staan toch borden dat deze weg enkel is toegestaan voor 4WD. Men noemt het ook wel een off-road weg voor beginners omdat er nergens een rivierdoorsteek is.
Dit is zondermeer een mooie weg maar helaas was het weer minder goed. Geregeld regen met een stormachtige wind. En ook dan heeft het IJslandse weer verassingen voor je in petto wanneer de zon even doorbreek we hebben ons niet verveeld tijdens deze rit.
Onderweg via de 550.
In Borgafjordur hebben we een hele dag ter beschikking en we besluiten naar de Hraunfossar waterval te gaan, deze is voor de afwisseling niet hoog maar wel heel erg breed., 900 meter om precies te zijn. Het water stroomt door een groot lavaveld uit talloze kleine stroompjes naar beneden wat een totaal ander aspect aan deze waterval geeft.
Vanaf onze vakantiewoning is het ongeveer km...
De parkeerplaats naar deze waterval ligt pal naast de 518 en er staan al wat auto's en bussen maar druk is het niet. Er zijn diverse korte wandelpaden naar terrassen vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de waterval.
Wanneer je echter goed kijkt zie je dat onder bij de waterval ook een pad loopt dus je kunt ergens ook naar beneden en wie zoekt die vindt.
Loop met de waterval aan je rechterkant over het pad rechtdoor en na ongeveer 150 meter zie je dat er een geitenpaadje naar beneden is. Niet echt stijl, wel even uitkijken en dan kom je onder aan de oever van de waterval waarna je een mooier uitzicht hebt op de waterval. Doen!
De Hraunfossar van beneden gezien.
De Hraunfossar van boven gezien.
Reken voor de Hraunfossar ongeveer een uurtje. Ben nog vergeten te vertellen dat naast de Hraunfossar de Barnafoss ligt,
Deze vond ik persoonlijk wat minder, van een wild stromende rivier was geen sprake maar misschien waren we op het verkeerde tijdstip daar en was het "laagwater" seizoen (-:
Husafell Canyon Hike. je zou het niet zeggen maar er is een pad.
Van de Hraunfossar over de 518 naar Husafell zijn maar 8 km is en ik had gelezen dat daar verschillende mooie hiking routes zijn en we hadden wel zin om ook weer eens een lekker stuk te wandelen. Wanneer je over de 518 naar Husafell rijdt zie je rechts van je het kerkje al liggen waar je kunt parkeren. Op de parkeerplaats staat een infoschild met verschillende korte en lange wandelroutes, elk met een andere kleur. Wij besloten om eerst gewoon het pad langs de rivier door de canyon omhoog te lopen naar de voet van de waterval.
En wat waren we nu weer blij met onze wandellaarzen. Na wat geklauter kom je op een punt dat je eigenlijk niet verder kunt omdat je door het ondiepe water moet en zonder laarzen kan dat niet. Nu konden wij tot nagenoeg aan de voet van de waterval komen en daar lekker onze lunch opeten, er zijn slechtere plekjes te verzinnen.
Dan weer even een stukje terug op onze schreden waarna je even later links via een pad naar boven de canyon verlaten kunt en je uitkomt op de gele wandelroute en deze hebben wij gevolgd tot aan de top bij, jawel hoor, alweer een andere waterval.
Aardig is dat er onderweg een waterdrinkpunt is met heerlijk fris water. Buiten ons waren er wel wat andere wandelaars maar druk was het niet. Geen massatoerisme in ieder geval en we de mooiste uitzichten meestal helemaal voor ons alleen.
Het is een mooie afwisselende route die goed aangeven is. Onze eerste indruk is dat er een veelvoud van wandelroutes zijn, variërend van makkelijk tot pittig, zeg maar zwaar.
Je kunt ook parkeren/overnachten bij Hotel Husafell waar ook een info punt is.
Onze wandeling is 7,5 km lang en te vinden op Wikiloc....
Teigur Guesthouse Akranes
Na de laatste nacht in Borgrafjordur op naar Akranes waar we bij het Teigur Guesthouse voor 3 nachten geboekt hebben. Dit adres kennen we omdat we daar al in 2019 geweest waren en ons dit bijzonder goed bevallen is. Je verblijft in een ruime slaapkamer in de beneden verdieping en er is een gezamenlijke keuken en badkamer. Er zijn totaal 2 slaapkamers dus 4 personen is het maximum. Verder nog een gezamelijke woonkamer en 2 aparte eettafels. De eigenaren zijn super vriendelijke en verblijven in de bovenverdieping. En, hoewel niet vermeld, zorgen ze elke morgen voor een ontbijt, koffie en thee de hele dag zoveel je wilt. Niet gek dat ze bijna een 10 hebben op booking.com.
Omdat we tijd genoeg hebben besluiten we niet de snelste route te nemen maar een toeristische route binnendoor via de weg 520 en dat leverde ook weer leuke plaatjes op. Dat is het leuke aan IJsland, het maakt bijna niet uit welke weg je kiest, er is altijd wel iets te zien.
Onze Jimny in een maanlandschap, zomaar een rivier met waterval en we trekken ook de aandacht van IJslandse schaapjes.
Onze eerste dag in Akranes voorspeld een zonovergoten dag met weinig wind en temperatuur zo rond de 10 graden, perfect om de Glymur hike te gaan doen en dit was een highlight van onze IJsland reis. Vanaf Akranes is het iets meer als een halfuurtje rijden tot aan de parkeerplaats vanwaar de goed aangegeven wandeling begint. Ik had gelezen dat het erg druk kan zijn en daarom waren we al even na 09.00 uur op de parkeerplaats waar pas 4 auto's stonden. Bij terugkomst, 4 uurtjes later, stond de best grote parkeerplaats nagenoeg vol met auto's campers en reisbussen.
De route is goed aangeven en heeft wat hindernissen die over het algemeen goed te doen zijn. Voor een goede wandelaar is het geen al te moeilijke route. De klim gaat geleidelijk en is indien nodig goed beveiligd met touwen. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten.
De route is goed aangeven en wijst zich eigenlijk vanzelf, de oversteek over de boomstam lijkt erger dan het is maar voor de foto wel leuk (-:
Waar nodig zijn touwen aangebracht en je loopt zelfs even door een kleine grot, kortom een leuke wandeling en hoe hoger je komt hoe mooier de uitzichten worden.
Wanneer je de hele lus doet, dus boven door de rivier en dan via het lavaveld weer naar beneden is het ongeveer 7 a 8 km.
Ook deze wandeling van ons is te vinden op Wikiloc,,,,
Eenmaal boven kun je gewoon terug of je gaat door de rivier. Het is niet diep maar wel ijs en ijskoud gletsjerwater en er zit
vaak niks anders op om de schoenen uit te trekken en op je blote voeten door het water te waden over een afstand van ongeveer 20 meter. Maar hier geldt ook, een goede voorbereiding is het
halve werk. Ik had waterschoentjes bij en Manci waterslippers, voor het geval dat onze laarzen niet hoog genoeg waren. De mijne waren hoog genoeg, die van Manci eigenlijk een
halve centimeter te kort ((((-:
En dan terug naar beneden door het lavaveld waar de route ook weer goed aangegeven is. En zie, de parkeerplaats was nagenoeg vol. dus de belangrijkste tip: Kom vroeg.
Dan lekker voldaan terug naar het Teigur Guesthouse, lekker Koffie!!!!
Eerste keer Noorderlicht
De KP index liep op naar 3 en de eigenaresse van het Guesthouse vertelde dat er vannacht een kans op Noorderlicht was. Vanaf ons appartement naar de Ghost boat is misschien 150 meter, dus afwachten en wat is een KP index? Rond 24.00 uur zag ik een lichte gloed door het raam, kijken en ja hoor, zekerste weten en roef kleren aan en naar de boot. Het noorderlicht was niet al te sterk en in de omgeving is veel zogenaamd strooilicht van lantaarns en schijnwerpers maar ik heb toch een paar plaatjes kunnen schieten.
Misschien een klein uurtje langer is het Noorderlicht niet geweest, maar voor het begin toch leuk om te zien.
Dan nog een volle dag in Akranes, en wat is daar zoal te doen? Nou er zijn de Gudlaug-baths en daar hadden we in 2019 ook al gebruik van gemaakt. Niet super toeristisch en niet al te groot maar het leuke is dat je vanuit het warm water via het strand een frisse duik in de oceaan kan nemen. Dus daar hadden we de ochtend voor gereserveerd, na al dat klauteren en lopen gewoon een dagje relaxen.
De entree is veranderd, in oktober 2019 was het gratis, nu omgerekend net geen 2 euro omdat we "senioren" zijn en zolang als je wilt.
Buiten ons waren er nog drie Engelse jongens en 2 Amerikaanse stelletjes dus plek zat.
Het lijkt net of het warm water gelijk doorloopt in de oceaan maar dat is gezichtsbedrog, er zit wel een paar meter tussen en via een trapje kun je het strand op.
Dan de namiddag benut om een klein wandelingetje door Akranes en langs de kust te maken en wanneer je Akranes zegt dat zeg je Ghost Boat. daar loop ik altijd wel even langs, sinister, oud en roestig en met wat voor verhaal?
Zouden er echt geesten in de boot huizen?
Dan nog een kijkje in de omgeving, je kunt ook naar de vuurtoren maar daar waren we vorige keer al geweest en dat hoefde voor ons nu niet dus maar even naar de kust waar een wandelpad langs de kliffen loopt met mooie uitzichten.
Je komt daarbij ook langs een camping waar nogal wat campers stonden. Dat is natuurlijk ook een optie om IJsland met een camper te verkennen.
Het kerkje van Akranes, stanbeeld langs de kust en uitzicht op de rotsachtige kust.
Dan wordt het tijd om ons op te maken voor de laatste dag in IJsland die we gereserveerd hebben voor de hoofdstad Reykjavik.
Vanaf Akranes naar Reykjavik is een kattensprong en ook deze dag gebruiken we om via een omweg naar Reykjavik te rijden. De kortste weg is via de 1 door de tunnel maar wij kiezen ervoor om via de 47 te rijden en als je ergens in IJsland niet bang voor hoeft te zijn is dat het landschap saai zal zijn, de 47 slingert zich langs de Hvalfjordur ( is Fjord) dus dat gaat goed komen. Nagenoeg op het einde van de 47 is een kleine lus via de 560 en aangezien we een 4WD hebben pikken we deze 560 ook nog even mee.
IJslandse paardjes langs de 560
Op deze mooie route werden wij vaker vergezeld door de IJslandse paardjes die een hoge aaibaarheidsfactor hebben en ze komen gelijk op je af gehuppeld.
Alles wat je moet weten over het IJslandse paard...
Zeg nu zelf er zijn slechtere routes te bedenken om naar Reykjavik te rijden..
En dit waren de laatste 2 kleinere watervallen die wij op onze route naar Reykjavik passeerden, klein maar zeker niet minder mooi als de grote bekende broers, of zusjes.
Even uit de auto, beentjes strekken en lunchpakketje opeten, ook hier zijn slechtere plekjes te verzinnen..
Reykjavik
De Hallgrímskirkja is wel het meest bekende symbool van Reykjavik en met zijn 74 meter hoogte ook niet te missen waar je in Reykjavik ook bent en een toeristische trekpleister van de eerste orde.
Reykjavik de hoofdstad van IJsland met 124.000 inwoners ook gelijk de grootste stad van het land. IJsland zelf heeft iets van 370.000 inwoners en is 2,5 keer zo groot als Nederland, dus mensen zijn schaars en natuur is ruimschoots aanwezig. (-:
Uitzicht op Reykjavik vanaf observatiedek Perlan, gekleurde huisjes in Reykjavik zijn er meer dan genoeg en de bekende regenboogstraat in het centrum.
Een dag Reykjavik om de stad te verkennen en het was ook nog eens een zonnige stralende dag, wat weer betreft hebben we niks te klagen gehad deze 12 dagen in IJsland.
En omdat Reykjavik niet al te groot is kun je te voet heel goed naar de meeste toplocaties wandelen.
het Perlan museum
De ochtend naar het Perlan museum gewandeld en dat is eigenlijk wel een must wanneer je iets langer de tijd hebt in Reykjavik. Entree kost ongeveer 35 euro per persoon waarna je toegang hebt tot alle voorstellingen en attracties en reken voor alles zeker een uur of drie. Vanaf het ronde observatiedek heb je een mooi uitzicht over Reykjavik. Er zijn diverse voorstellingen over bijvoorbeeld de vulkaanuitbarsting in 2021, een prachtige Noorderlicht show en nog veel meer. Verder een restaurant en koffiebar met mooi uitzicht.
Het enige wat ik een beetje jammer vond dat er geen duidelijke tijdaanduiding was wanneer een voorstelling begint. Zo stonden wij ruim 20 minuten in een rij te wachten voordat we het naar de lavavoorstelling naar binnen konden. Om de een of andere onduidelijke reden hebben we de gletsjer voorstelling gemist maar al met al was het een geslaagd bezoek.
Sun Voyager (Sólfarið)
The Sun Voyager is misschien het het meest opvallende kunstwerk langs de boulevard van Reykjavik en heeft de vorm van een boot. Het brengt een ode aan de zon en staat voor hoop, vooruitgang en vrijheid. Je kan het vinden nabij aan de promenade langs het water.
Reykjavik is echt een slenterstadje, langs de promenade vind je nog diverse kunstwerken en een kleine vuurtoren.
Struin gewoon de straatjes in en voordat je het weet is de dag om.
Vooral 's avonds heeft Reykjavik genoeg sfeer.
En de laatste avond bracht is een mooi afscheidscadeau. We hadden al gezien dat de KP index opliep tot 4 en bij diverse horecagelegenheden stonden borden met de tekst " tonight northern Light!! "
Dus even terug naar ons appartement, koffers inpakken en in de avond in blije afwachting van en ja hoor, rond half 10 gloorde er iets groens aan de hemel. Vanaf ons appartement tot aan de promenade is 10 minuten lopen en we waren al niet de enigen (-:
In totaal duurde het Noorderlicht ongeveer een uurtje en zwakte het af.
Noorderlicht bij Reykjavik
Het beste is om bij Noorderlicht een donkere plek op te zoeken zodat je geen last hebt van zogenaamd strooilicht, maar dat is in Reykjavik een moeilijk verhaal natuurlijk maar ook zo was het een leuk afscheid van Reykjavik, we hadden het niet mooier kunnen wensen.
We hadden een meer als geslaagde 12 dagen in IJsland met verassend goed weer. Intensief dat zeker maar meer als de moeite waard en eigenlijk heeft IJsland een beetje ons hart gestolen, dus in de planning staat nu al dat we volgend jaar eind mei, begin juni terugkomen. De papegaaiduiker, het gletsjermeer, de lupinevelden, de hooglanden, er is nog zat te zien.
Praktisch
F wegen oftewel F roads waar alleen 4WD voertuigen zijn toegestaan. Op sommige F wegen zie je ook wel gewone auto's rijden. Het is een risico want wanneer je schade rijdt betaald geen verzekering en dan lopen de kosten heel, heel hoog op in IJsland. Dit zijn 2 redelijk "vlakke" gravelwegen maar het kan ook heel anders uitzien. Mijn advies, ga je buiten de ringweg 1 dan neem een 4WD. Je hebt ze in alle soorten en maten waarvan de Jimney de kleinste is maar voor de meeste F wegen uitstekend is en ook door water, zeg tot 40 cm diep geschikt is.
Welke overnachtingen en hoe bevallen?
Het huisje Uxahrggur in Hvolsvollur van de eerste 2 overnachtingen voldeed niet geheel aan onze verwachtingen. Het huisje was wel netjes maar veel kleiner als de beloofde 16 m2 met aparte slaapkamer. Kortom de omschrijving klopte niet dan voel je je toch een beetje in het ootje genomen. Maar goed netjes was het wel en voor 2 nachten wel te doen. Vervelend was ook het briefje aan de muur waarin gevraagd werd het beddengoed zelf af te nemen anders kreeg je een boete van 10.000 IJslandse kronen....dat heb ik in IJsland nog nergens meegemaakt. Deze woning zullen we zeker niet meer boeken.
In Solheimar eco village waar we vervolgens 3 nachten verbleven in het appartement Veghus hadden we een mooi ruim appartement met 2 slaapkamers. Dit complex wordt o.a. gerund door mensen met een beperking , dus door hier te boeken ondersteun je ook nog eens een goed doel.
Achteraf hadden we beter een gewone kamer met badkamer kunnen boeken i.p.v. een appartement met keuken. De gezamenlijke keuken heb je ook ter beschikking en is super uitgerust en heel netjes. Mochten we ooit weer gebruik maken van deze locatie zullen we dat zeker doen.
De "pipo" wagen in Borgarfjordur waar we vervolgens 2 nachten verbleven was ook niet ruim maar gezellig ingericht met een eigen slaapgedeelte, een kleine kitchenette, douche en zithoekje. Prettig was dat je hier al vanaf 13.00 uur welkom was terwijl dat bij de andere verblijven na 16.00 uur was. Dit verblijf hebben we geboekt bij airbnb.
De drie nachten in het Teigur Guesthouse in Akranes was geen onbekende voor ons, hier hebben we in 2019 ook overnacht en is ons toen heel goed bevallen. Zeer vriendelijke eigenaren die in de bovenverdieping wonen. Je hebt hier wel een gezamenlijke badkamer met wc en ruime keuken. Verder een gezamenlijke woonkamer en twee aparte eettafels. Teigur heeft slechts twee kamers dus er kan hoogtsens nog een extra koppel zijn. Tijdens onze drie overnachtingen was dit steeds voor een nacht een koppel uit de Filipijnen, een koppel uit Spanje en een koppel met leuk klein kindje uit Frankrijk en het was steeds heel leuk om ook andere mensen te treffen.
Het appartement in Reykjavik hebben we pas op de laatste dagen in IJsland gehuurd bij Stay Appartements Boholt. Deze wijk ligt op loopafstand van het centrum. De kamer was niet ruim maar groot genoeg voor 2 nachten, de badkamer was netjes en het keukenkentje voldoende ingericht. Om de hoek ligt een bonus middelenzaak. Loopafstand is hooguit een kwartiertje tot de boulevard/centrum.
Prettig was ook dat je gratis pal voor de deur parkeren kon.
Eten en drinken
We hadden steeds een onderkomen met eigen keuken(tje) en kochten onze levensmiddelen bij de grotere levensmiddelen zaken in
IJsland zoals de Kronan en Bonus. Met name in het zuiden zijn die genoeg aanwezig. Het zijn mooie grote winkels met uitgebreid aanbod. Over het algemeen zijn ze wel
duurder dan in Nederland maar geld ook het principe, vergelijk de prijzen. En de Skir is heerlijk!
Wij zorgden dus steeds zelf voor ons ontbijt, lunch en avondeten. Overdag ging buiten het lunchpakket ook altijd een thermoskan koffie mee. Lekker picknicken midden in de ongerepte IJslandse natuur, wat wil je nog meer.
Betalen
Alles met de creditcard, ik had bij aankomst op het vliegveld wel 5000 IJslandse Kronen gepind maar deze nagenoeg niet gebruikt. Enkel de toegang tot de hotspring in Akranes voor 400 IJslandse Kronen hebben wij cash betaald.
De tankstations zijn meestal onbemand en betaal je ook met bankpas/creditcard. Niet alle bankpassen worden geaccepteerd wel de visa creditcard.
De weg vinden.
Ik gebruikte maps.me op mijn mobiel en dat werkte over het algemeen goed. De kaart van IJsland kun je thuis downloaden waarna je deze kaart in IJsland offline kunt gebruiken.
Naast maps.me had ik nog de Iceland InternationalTtravel map die ik bij de Zwerver had gekocht. Een goede stevige gedetailleerde kaart die ik ook vaker geraadpleegd heb.
Bij de autoverhuurbedrijven proberen ze wel een navigatie als meerprijs aan te bieden maar mijn ervaring is dat dit in IJsland niet nodig is. De wegen zijn met nummers logisch en goed aangegeven. Dus de centen van een extra navigatie kun je je besparen.
Kleding
IJsland heeft een wisselvallig klimaat en wat voor kleding kun je nu het beste meenemen?
Laagjeskleding, dat is in onze ogen de juiste formule. Indien nodig kan er snel een laagje bij of af natuurlijk. In september is het niet echt koud in IJsland maar is vaker de wind de allesbepalende factor. Tijdens ons verblijf schommelde de temperatuur zo rond de 10 graden dus dat was goed te doen. Wij hadden zelfs 2 a 3 nagenoeg wolkeloze dagen met niet al te veel wind. Regenen kan het altijd wel in IJsland
Wij hebben al jaren goede waterdichte windjacks van Quechua waar we goede ervaringen mee hebben. Ook tijdens langdurige regen blijf je droog en het voordeel van deze jassen is dat er ritsen onder de oksels zitten die open kunnen en zo eventueel transpiratievocht kunnen afvoeren.
Ik vind het prettig om bij koude harde wind een strakke legging onder mijn katoenen wandelbroek te dragen, dus die legging heb ik altijd bij maar deze keer niet nodig gehad. En met laagjeskleding dat is persoonlijk, ik draag meestal als basis een strak craft shirt en dan naar gelang het weer daarover een fleece of niet.
Omdat het in IJsland op zijn zachts gezegd hard kan waaien en ik nogal snel een "kouwe kop" heb is een hoofdband/muts geen overbodige luxe dus die zit ook altijd in mijn rugzak.
De laarzen....ja ik weet het ziet niet uit maar wat een uitvinding. Op een Duits blog had ik in 2019 gelezen welk voordeel iemand in IJsland had gehad van zijn "gummistiefel" en zodoende dus..
Vaker sta je in IJsland voor een ondiepe rivierdoorsteekje of water waar je doorheen moet waden en met gewone wandelschoenen gaat dat niet. Dan lavavelden, rotsachtige ondergrond, door hier laarzen te dragen bescherm je ook nog eens je wandelschoenen die anders wel een erg grote optater krijgen.
De laarzen die wij dragen zijn zogenaamde "thermolaarzen" hebben een zeer goede grip en ik kan er probleemloos uren mee wandelen.
Autorijden kon ik niet ermee, dus ik wisselde altijd van schoen wanneer we uit de auto stapten.
Noorderlicht
Het Noorderlicht is altijd leuk wanneer je dit tijdens je reis door IJsland ook nog kan zien en hiervoor heb ik de aurora app op mijn mobiel waarop je kan zien hoe hoog de KP index is en hoe groot de kans is dat je het Noorderlicht op je locatie kan zien.
Op de laatste dag in Reykjavik gaf deze app een KP index van 4 aan, en aangezien het onbewolkt was is de kans groot dat je het Noorderlicht te zien krijgt. En ja hoor 's avonds rond 22.00 uur een uurtje van het Noorderlicht mogen genieten. Een mooi cadeau als afscheid kun je wel zeggen.
Een aantal wandelingen op Wikiloc
Een korte van iets meer als 1 km in Landmannalaugar meer om de locatie aan te geven waar de auto geparkeerd kan worden.
De Glymur hiking van 9 km.
De Reykjadalur hotspring ( warmwaterrivier) en verder naar de top van het achterliggende uitkijkpunt, totaal 14,5 km.
De hiking van 7,5 km door de canyon bij Hussafel.
Is IJsland duur?
En dan natuurlijk de hamvraag, is IJsland duur? en ja IJsland is zeker niet goedkoop maar zoals met alles heb je veel dingen toch ook wel zelf in de hand. Wanneer je de hele dag aan de wandel bent dan heb ik helemaal geen zin om nog op zoek te moeten naar een restaurant dus we zorgden zelf voor onze avondmaaltijd en de levensmiddelenzaken in IJsland hebben een zeer uitgebreid assortiment. Gemiddeld wel duurder dan in Nederland maar ook weer geen prijzen die vallen in de buitencategorie. (-:
We zorgden steeds voor ons eigen ontbijt/lunch/avondeten. Ik schrijf wel "we" maar dat klopt niet helemaal, het was Manci die dit geheel voor haar rekening nam en ik kwam niks te kort, ere wie ere toekomt.
Een artikel op de Guide to Iceland "hoe duur is IJsland?"
Op Akranes na huurden wij steeds een onderkomen met eigen badkamer en keuken(tje) en dit is natuurlijk duurder dan wanneer je iets huurt met gezamenlijke badkamer/keuken alhoewel dit ook vaker wordt aangeboden. Dus hier valt wel wat winst te halen.
Wij zagen nu vrij veel kleine en grote campers rondrijden dus dit zou ook een optie kunnen zijn voor een verblijf in IJsland.
Er zijn diverse camperverhuurbedrijven in IJsland en er zijn ook genoeg campings.
Bij autohuur zitten grote verschillen, blijf je nagenoeg op de ringweg 1 en maak je geen gebruik van de F roads dan is een kleine auto goed genoeg en bespaar je ook nog eens op de benzine. De benzine prijs was nu ook iets boven de 2 euro . Wil je Off road rijden dan ontkom je niet aan een 4WD en dan is een Suzuki Jimny best te overwegen, we zagen deze kleine jeep vrij veel rondrijden.
Bij vluchten, kijk op tijd... Play is een nog jonge IJslandse maatschappij en maakt gebruik van dagprijzen.
Icelandair is uiteraard ook gespecialiseerd op IJsland. Wij zijn heen gevlogen met Play en terug met Transavia...
Het begrip duur is relatief, maar een ding is zeker, IJsland is een schitterend vakantieland.
Tot volgend jaar!