Rondreis IJsland 27 mei t/m 12 juni 2024

 

 

16 dagen IJsland waarbij een meerdaags bezoek aan de Westfjorden  deze keer ook op de planning staat.  Een afgelegen gebied van IJsland dat  niet zoveel door  toeristen bezocht wordt maar toch heel veel te bieden heeft, tenminste dat blijkt uit diverse reiservaringen die je op het internet kunt vinden en ons nieuwsgierig heeft gemaakt.

 

De planning is om vanaf het vliegveld bij Kevlavik tegen de klok in  eerst een rondje IJsland te doen met   een bezoek aan  het gletsjermeer Jökulsárlón   dat was er de vorige twee keer in IJsland niet van gekomen.   Daarna  verder naar   Borgarfjördur Eystri   in het noordoosten van IJsland  waar we papegaaiduikers willen spotten om vervolgens door te rijden naar de Westfjorden waar we een zestal dagen willen blijven om vervolgens onze reis af te sluiten met een paar dagen Snaefellsnes, ook wel IJsland in het klein genoemd.

 

Waar we de vorige keren steeds vooraf onderkomens geboekt hebben willen we nu meer vrijheid en dan blijft er eigenlijk maar een optie over en daarom hebben we een camper gehuurd en zijn we natuurlijk erg nieuwsgierig hoe ons dat zal gaan bevallen!

 

 

                          Onze metgezel voor 16 dagen❤️

Na onze vlucht vanaf Schiphol  overnachten we de eerste nacht in hotel Aurora dat op 5 minuten lopen naast het vliegveld ligt en waar we een dag later na een goed ontbijt door een shuttle worden opgehaald om onze 4wd camper bij CampEasy   op te halen.

 

Hierna willen wij naar de eerste camping rijden ter hoogte van Vik, na een lange reisdag leek ons dat meer als genoeg.

 

Maar eerst een bezoek aan de Bonus supermarkt die amper 200 meter verder  ligt.  Met deze supermarkt hebben we de vorige keer goede ervaringen opgedaan dus flink inslaan voor de komende dagen.

 

 

 

 

Van Kevlavik naar Vik zijn 224 km  en dat zal ongeveer 3 a 4 uur rijden zijn afhankelijk van het aantal keren wat je onderweg stopt natuurlijk.  

In Vik waren we vorig jaar al geweest dus helemaal onbekend terrein is Vik niet en we wisten dat er een ruime camping ligt vanwaar je ook lekker kan wandelen.

 

Een beetje spannend is het wel, het is voor ons de eerste keer dat we met een camper rondrijden en dit wordt onze eerste overnachting.  Het aanmelden op de camping in Vik is eenvoudig.  Je gaat naar de receptie verteld dat je met  2 personen  bent voor een nacht, of je wel of geen stroom wilt en gelijk afrekenen.    We betaalden  met creditcard 3900 IJslandse kronen omgerekend 26 euro.    Douchen kost 400 kronen voor 4 minuten  maar daar hebben we geen gebruik van gemaakt.  

Dan "zoek maar een plekje"  en er was plaats zat, mogelijk omdat we nog een beetje in het voorseizoen waren.  Verder was men ontzettend vriendelijk dat laat altijd wel een goede indruk achter.

  

 .

wat kiekjes van Vik en omgeving

In Vik is genoeg te doen er er zijn grotere levensmiddelenzaken  mocht je dit nodig hebben.    Vorig jaar hebben wij hier een leuke dag doorgebracht en voor vandaag vonden we het wel welletjes geweest, het weer was niet geweldig dus lekker gegeten in de camper en op tijd onder de wol, morgen wacht weer een lange dag.

Vanaf de camping in Vik naar het gletsjermeer is goed te doen en blijft er genoeg tijd over om alles eens goed te bekijken.

 

  

Niet ver achter Vik ligt  de Fjaðrárgljúfur kloof    die met name bekendheid heeft gekregen door filmopnames van Justin Bieber I'll show You . Deze  kloof ligt pal naast de ringroad dus die pikken we natuurlijk even mee.  Je neemt de afslag  weg 206  Holtsvegur en je rijdt zo naar de  parkeerplaats die overigens niet gratis is.  Betalen kan via de app en de QR code bij het info bord. Betalen kan tot 24 uur na je bezoek.  Ik heb dat 's avonds op mijn gemakkie in de camper gedaan.

 

 

Wat kiekjes van de  kloof

De kloof is ongeveer 2 km lang en 100 meter diep en  zeker een bezoekje waard wanneer je in de buurt bent maar er echt voor omrijden zou ik niet.  Het is op het aangelegde pad vrij druk, wanneer je meer rust wil dan zul je vroeg of erg laat moeten komen.  Voor het pad heen en terug reken iets van anderhalf uur met foto stops.   De plekjes die je op de Justin Bieber film ziet kun je niet meer bereiken, deze zijn allemaal afgesloten, dus het is een beetje zwaan kleef aan lopen. Het was in ieder geval vrij druk toen wij bij de kloof arriveerden maar toch nog wel wat aardige kiekjes weten te schieten.  Zoals ik al schreef er voor omrijden zou ik niet maar wanneer je er toch langskomt is het wel de moeite waard en we hadden er geen spijt van. 

 

 

 

 

 

Na enige research op internet had ik gelezen dat er ongeveer 2 km voor de grote parkeerplaats nog een parkeerplaats is  en dat is inderdaad zo en deze is niet te missen zoals je ziet op deze foto.

 

 Vanaf de parkeerplaats loop je de  heuvelrug op en je bent gelijk bij het gletsermeer en wrijf je de ogen uit.

Aan deze parkeerplaats vind je ook een infobord met daarop een aantal wandelingen die je kunt maken.  Wij kozen ervoor om langs het meer naar links in zuidelijke richting te lopen. Je kunt ervoor kiezen om hoger over de heuvelruggen te lopen of onder direct langs de oever van het meer.  Omdat wij  onze onmisbare wandellaarzen aan hadden liepen wij eerst langs de oever  om vervolgens na ongeveer 2 km  te keren en via het hogere pad terug te lopen richting het Diamond Beach.   Dus in totaal ongeveer 6 km en dan weer terug naar de parkeerplaats maakt ongeveer 8 km.   

Wanneer je  vanaf deze parkeerplaats langs het gletsermeer loopt in zuidelijke richting, met het meer aan je rechterzijde dus,  word je getrakteerd op de grootste, mooiste en kleurrijkste ijsschotsen en je komt hier amper toeristen tegen.

 

Het meer is 240 meter diep en 23 km2 groot en 90 procent van de ijsschotsen  ligt onder water.  De kleur blauw heeft te maken aanwezige ijskristallen. Grijstinten hebben te maken met de aanwezigheid van vulkaanas. 

  

                                                                       

Een kleine foto impressie van het Jokurson gletsjermeer.

Na ongeveer 2 km gewandeld te hebben zijn we  omgedraaid en in tegenovergestelde richting teruggelopen naar   Diamond Beach  dat  net voor de  brug aan de overkant van het gletsjermeer ligt.   Een gitzwart strand waar her en der ijsschotsen op het strand liggen.  Kennelijk ligt het aan de omstandigheden of er veel of weinig ijsschotsen op het strand liggen.  Wij hadden geluk er lagen wel een paar mooie op het strand  dus ook dit uitstapje heeft zich geloond.   Bij de brug was het druk en wij hadden niet het gevoel dat we daar mooiere "plaatjes" zouden zien als de door ons eerder gelopen route dus daar zijn we niet gaan kijken.

 

Black Beach

Na een halfuurtje op diamond beach   rondgekeken te hebben wordt het tijd om terug naar de parkeerplaats te lopen waar onze camper staat.

Totaal ongeveer  8 km gewandeld langs het gletsermeer met prachtig weer dat neemt niemand ons meer af. Je kunt het langer of korter maken, net wat je wil en afhankelijk van de tijd die je hebt.   

 

Iets  verder naar het zuiden ligt  de gletsertong  Fjallsjökull   met het    Fjallsárlón gletsermeer   en daar hadden we ook nog wel even tijd voor dus  dat  nemen  we ook nog even mee, De  parkeerplaats  ligt vlakbij de ringroad en is duidelijk aangegeven waarna het een minuutje lopen is.   Het gletsjermeer is veel kleiner als zijn grote broertje en er dreven weinig ijsschotsen in het meer deze keer maar toch blij dat we even een fotostop gemaakt hadden. 

 

 

 

 

 

 

 

De  gletsertong  met het meer.

 

Het was een drukke dag, het wordt tijd om een camping op te zoeken en op een halfuurtje rijden  ligt camping Svinafell  waar we vervolgens  de nacht doorbrengen.

Ook hier niet druk er stonden maar een paar campers. De camping is verder netjes en voor een nacht prima. 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met fotostop en  pauzes  komen er al gauw 2 a 3 uurtjes bij. 😊

De volgende dag  stond een trip naar het dorpje Seydisfjordur  op de planning.  Dit dorpje is bekend vanwege zijn blauwe kerkje met gekleurd zebrapad die je op veel foto's zult zien.   Daarnaast een mooie omgeving die uitnodigt om te wandelen en het leek ons wel een leuke tussenstop om vervolgens een dag later naar Bakkageroi verder te rijden.  Via de ringroad rij je eerst naar  Egilsstaðir  om vervolgens naar rechts over de 93  af te slaan richting   Seydisfjordur.  De 93 is ook weer een prachtige weg om te rijden het verveeld geen moment. 

 

De camping in Seydisfjordur  ligt nagenoeg in het dorpje zelf en er is weer plek genoeg maar dat kan wel eens anders zijn.  In Seydisfjordur meren cruise en veerboten uit Europa aan   en op een dergelijke dag is het een stuk drukker ien wat dat betreft hadden wij  deze dag mazzel er was geen veerboot te bekennen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romantisch tafereeltje bij het blauwe kerkje van Seydisfjördur.

Het dorpje zelf is klein maar dat wil niet zeggen dat er niks te doen is. De omgeving leent zich goed voor wandelingen en er zijn diverse gemarkeerde wandelingen.     En Lupinen,  je ziet ze zowat overal in IJsland, veel nog in de knop maar op andere plaatsen al in de bloei, een mooi gezicht.

 

Een leuke korte wandeling is de  wandeling naar Tvisongur geluidssculptuur boven op een heuvel waarbij 5 betonnen koepels met elkaar verbonden. Elke koepel heeft zijn eigen resonantie die overeenkomt met een toon in de IJslandse muzikale traditie van vijftonige harmonie.

Dus heb je muzikale kwaliteiten dan grijp je kans.😊

Hoe kom je daar?  dat is gemakkelijk, je loopt het dorp uit met de haven aan je linkerzijde en wanneer je bij de Brimberg Fish factory bent staat de wandeling naar rechts aangegeven.   Je loopt ongeveer 20 minuten naar boven waarbij je ook mooie uitzichten hebt.

 

Foto's tijdens de wandeling naar de koepels.

 

 

 

 

Bakkagerði i  

 

Van Seyisfjordur naar Bakkageroi  is amper 90 km dus dat betekend dat we al lekker vroeg op de camping zijn en lekker veel tijd om deze dag  de omgeving te verkennen.

  

De weg 94 is nu geheel geasfalteerd, mooi om te rijden met mooie uitzichten, ja het wordt bijna vanzelfsprekend.

 

 

 

 

 

 

 

  

Lindarbakki is misschien wel het meest gefotografeerde plekje in Bakkageoi i

Het turfhuisje is oorspronkelijk gebouwd in 1899 maar sindsdien geregeld herbouwd.  Wanneer het open is kun je ook binnen een kijkje nemen, helaas was het gesloten toen wij er waren.

 

 

 

 

Borgafjordur eystri campsite.

 

De camping is ruim zoals de meesten campings in IJsland en het was niet druk dus we zochten een mooi plekje uit voor onze camper.  Op deze camping blijven we 2 nachten zodat we een volle dag hebben om de omgeving te verkennen.

 

 

 

Papegaaiduikers 

En het eerste wat wij doen is vanaf Bakkageroi ongeveer 5 km doorrijden  om papegaaiduikers te spotten want dat is ook een reden waar het dorpje zijn bekendheid aan te danken heeft. In de buurt zit een kolonie die vrij gemakkelijk te  benaderen is.

De weg naar de papegaaiduikers is eenvoudig. Je rijdt in Bakkageroi  over de 94 gewoon rechtdoor in de richting van  het haventje bij Hafnarholmi . Hier is een ruime parkeerplaats, er is een café en er zijn diverse uitkijkpunten waar je de papegaaiduikers kunt spotten.  

 

Het viel op dat de vogels in het geheel niet schuw zijn, ze blijven rustig zitten, scharrelen wat rond  en zijn kennelijk gewend aan mensen dus heb je alle tijd om wat kiekjes te schieten.  Misschien omdat deze plek in  het noordoosten van IJsland wat  afgelegen ligt was het ook niet zo druk met toeristen.   En het voordeel van deze locatie is dat je niet over kliffen hoeft te hangen, ook wel zo gemakkelijk.😊

 

Wij waren in ieder geval tevreden met de "buit" en naar een uurtje sloten wij deze dag af op de camping in Bakkageroi.

  

De omgeving en de ligging van de camping is schitterend en nodigt uit om te wandelen en dat is dan ook wat we de volgende dag willen doen. 

In de buurtsuper een wandelkaart van de omgeving op de kop getikt en na wat gepuzzel besloten wij wandeling nr. 17 te proberen.  Vanaf het beginpunt heen en terug 10 km maar omdat wij vanaf de camping zelf vetrokken komen er nog ruim 4 km bij.     

De wandeling is niet gemarkeerd maar zeker in het begin is het pad duidelijk te zien.  Eigenlijk loop je met het riviertje aan je rechterhand constant omhoog en wandelstokken zijn hier wel gemakkelijk.   Helemaal tot het einde is ons niet gelukt omdat er nog een paar flinke sneeuwvelden voor ons op de route lagen waar we niet over durfden te lopen.  Na een lunchpauze weer terug naar beneden dat wijst zich vanzelf.

 

De route heb ik opgenomen in GPS en is te vinden op Wikiloc

Het was een prachtige maar zeker pittige wandeling, dus daarna nog een beetje sightseeing door het dorpje en ons langzaam opmaken om een dag later naar de Westfjorden af te gaan zakken.

 

 

Op weg richting Westfjorden

Na het ontbijt rijden wij naar  de Varmahlíð Camping Ground. Een rit van 380 km en dat lijkt ons meer als genoeg.   Een uurtje of 5 a 6 rijden op een dag meer willen we eigenlijk niet.

 

De route gaat geheel via de ringroad, het weer was goed dan schiet het toch een beetje op.  Wanneer we een leuk plekje zien dan stoppen we voor een koffiepauze of een lunch.  Wat dat betreft gaat ons de camper steeds beter bevallen.

 

 

 

 

Wanneer je over de ringroad richting Akureyri rijdt kom je voor de keus te staan om,  of  de 7 km lange Vadlaheidi-tunnel  te nemen,  of om over de bergpas 16 km om te rijden.  Bij goede weersomstandigheden en genoeg tijd  zal de bergpas zeker heel mooi zijn maar wanneer het weer niet bijster goed is kun je denk ik beter de tunnel nemen.

 

Dit is een tunnel waarvoor je tol dient te betalen en wij betaalden 1990 IJslandse kronen  zo'n  12 euro en je  kunt 24 uur vooraf of achteraf betalen.  Betalen gaat eenvoudig  via de website of app.

 

 

De camping in Varmahlio ligt in een heus "bos"  en dat is in IJsland sowieso al een zeldzaamheid. 😊

Er zijn wat kleine wandelpaadjes met her en der wat picknickplaatsen.   De camping is niet druk en we zoeken een leuk plekje beschut tussen wat bomen.  

Helaas begon het te regenen en hebben we maar even door het "bos" kunnen wandelen maar het was toch wel even leuk om echte boslucht te mogen snuifen in IJsland

Het houten huisje met sanitair en buitengedeelte met afwasbakken was proper.   De keuken met verblijf lag iets verderop maar was tijdelijk dicht i.v.m. een renovatie.  

 

Varmahlio is ook bekend  vanwege de Víðimýrarkirkja een klein turfkerkje met houten voor en achterkant.    Dit wisten we helaas te laat anders waren we zeker  ook even een kijkje gaan nemen en nu moeten we het doen met de foto.

 

 

 

de Westfjorden 

De Westfjorden in IJsland is de meest afgelegen regio van IJsland, dunbevolkt er wonen maar net iets meer dan 7000 mensen.   Hoge ruige kliffen met  diepe fjorden  garanderen je de mooiste uitzichten.  Omdat de Westfjorden een beetje uit de richting ligt wordt deze regio door toeristen vaak overgeslagen en is het rustiger als in de rest van IJsland maar dat trekt ons juist aan, en wij hebben er in ieder geval  zin in.

De planning is om ongeveer  5 a 6 dagen  in de Westfjorden  te blijven waarbij wij als eerste naar de kliffen van Latrajbarg  in het uiterste zuidwesten van de Westfjorden willen rijden. Een waar vogelparadijs met papagaaiduikers, Jan-van-Genten  en 

We rijden  onder goede omstandigheden, dat heet goed weer,  via de route  60 en de 612 naar Latrajbarg.   Een slingerende fjordenweg die dan weer  eens steil naar boven gaat en dan weer eens laag langs de kust rijdt.

 

 

Het meest westelijke puntje van deze kliffen is  de landtong Bjargtangar waar deze vuurtoren staat.

Bij deze  vuurtoren is een ruime parkeerplaats vanwaar je via een duidelijk pad  14 km langs de kliffen kunt lopen. als je daar zin in hebt maar dat leek ons wat veel van het goede,  een uurtje of 2 a 3  leek ons ook wel genoeg.

 

En de kliffen zijn indrukwekkend en steil maar je wordt beloond voor je inspanningen.   Ook hier hebben we papegaaiduikers gespot maar ze zaten bij het begin van de wandeling, vlakbij de vuurtoren dus.   Hoger was er geen te zien en over het randje van de kliffen gaan hangen leek mij toch niet zo'n goed idee.  😁    Maar goed een paar hebben we toch weer gespot.    En dan de wind, die is er in IJsland altijd wel en vaak ook meer als krachtig.  Zo ook hier bij Latrajbarg.   Het zonnetje scheen maar de wind was doordringend en koud, het is altijd een goed idee om hoofdbescherming bij de hebben ook in de lente maar dat wisten we al uit vorige ervaringen.

 

Het pad langs de kliffen is geaccidenteerd, dat wil zeggen dat je stevig op en neer loopt, er zitten echte kuitenbijters tussen.  Zondermeer is het een voordeel wanneer je hier over een goede wandelconditie beschikt.

 

Wat kiekjes van de kliffen bij Jatrajbarg

 

en uiteraard  van de  papegaaiduikers bij de kliffen .

Na ongeveer 4 km  vonden wij het wel genoeg en keerden wij om richting de parkeerplaats.  Je kunt overigens ook lager langs de kliffen lopen zodat je wat meer uit de wind loopt maar dan heb je natuurlijk niet zo'n mooi uitzicht he, je moet er wel wat voor over hebben.

 

 

 

 

 

En al met al dik 2 uurtjes aan de wandel geweest en ook deze hike heb ik op gps opgenomen.

 

Hike over de kliffen van Latrajbarg.

Weer terug bij de parkeerplaats is het fijn dat je een camper hebt, eerst koffie en lunch en dan naar de volgende hot spot in de Westfjorden. 

 

Vanaf Latrabjarg is het niet ver naar   Rauðasandur    een strand dat bekend is om zijn rode of gouden kleur en  verscholen ligt  tussen de kliffen. Nog mooie  is dat er een camping is, er zijn slechtere plekjes denkbaar om te overnachten dus dat wordt ons eindstation voor deze dag.

  

De weg naar dit strand  gaat via de 612  en  de 614  en  gaat zeker het laatste stuk  behoorlijk stijl naar beneden  maar wanneer je  rustig rijdt  is er niks aan de hand en goed te doen. Vooral genieten van  de uitzichten dan komt het helemaal goed. 

 

Op internet vind je wel wat video's  over de 614 en deze is wel leuk.

De Melanes camping is basic maar netjes en wat je nodig hebt is er.   En ook weer eentonig, erg vriendelijk personeel aan de receptie.

Vanaf de camping  zijn een paar wandelingen die je kunt maken.   Wij liepen vanaf de camping gezien over een gemarkeerd pad naar links wat geleidelijk naar boven gaat en je uiteindelijk een mooi uitzicht op het strand en de fjord hebt.

 

wat kiekjes van het strand en omgeving.

Het was een lange intensieve dag en onze eerste dag in de Westfjorden heeft ons niet teleurgesteld, prachtige wegen langs en over de fjorden bij elke bocht of top bij een fjord worrdt je verwend met de mooiste uitzichten en moet je jezelf dwingen om niet overal te stoppen voor een fotostop want dan kom je never en nooit op je eindpunt. Het was een lange intensieve dag maar met een voldaan gevoel sluiten we de dag af met een lekker diner in onze camper.  Op naar de volgende dag.

 

 

 

En juich juich, het weer is nog steeds  goed en ons volgende doel is Pingeyri de oudste handelsstad in de regio waarvan ik gelezen had dat er ook een goede camping zou zijn en waar we in twee overnachtingen willen blijven.

 

 

 

 

123 km en dat betekend dat we een lekker korte reisdag hebben en het komt dus goed uit dat we langs de Dynjandi waterval komen waar we dus veel tijd hebben om deze parel van een waterval te bezichtigen.

 

 

De Dynjandi waterval is een waterval met een hoog knuffelgehalte.💕

Wanneer je via de  weg 60 naar Pingeyri rijdt dan kom je langs de Dynjandi waterval en deze waterval is een bezoek meer dan waard.

Het is de grootste waterval van de Westfjorden en volgens velen ook een van de mooiste van IJsland.   Het is eigenlijk een reeks van 6 watervallen  die vanaf het plateau over een hoogte van  100 meter naar beneden stort.   De mooiste en indrukwekkendste van die 6  is de Dynjandi die een waaiervormige sluier vormt van 30 meter breed aan de bovenkant en  60  meter breed aan de onderkant. 

 

Bij de Dynjandi is een ruime parkeerplaats vanwaar een voetpad naar boven loopt tot aan de Dynjandi.   Reken voor de wandeling heen en terug ongeveer 1 uur.  

Ik vond de Dynjandi waterval  een van de mooiste watervallen die ik in IJsland gezien heb, misschien wel de mooiste.    Je kunt ook rustig meer tijd in de buurt van de waterval besteden, er staan picknicktafels en er zijn toiletten.  Wij hadden geen spijt om hier een extra stop ingelast te hebben.

 

Na ons bezoek aan de Dynjandi waterval vervolgen wij onze weg naar Pingeyri wat maar 28 km verder ligt dus dat schiet lekker op.

 

 

Uitzicht op Pingeyri aan de Dyrafjordur.

We besluiten om 2 dagen in Pingeyri te blijven zodat wij weer een hele dag hebben om al wandelend de omgeving te verkennen. En die omgeving heeft heel wat te bieden.  Vanaf het dorpje zie je de berg Sandafell met een hoogte van 367 meter waarop je ook een aantal zendmasten op de top ziet staan.  Vanuit het dorp is een wandeling naar boven maar je kunt ook via een jeepspoor met de auto naar boven.  Wij deden uiteraard de wandeling waarbij je  tijdens de wandeling getrakteerd wordt  op prachtige vergezichten op de fjord en omgeving.

De route gaat redelijk gelijkmatig naar boven maar ondertussen moet je toch dik 300 meter klimmen maar het is de moeite waard.    

 

Ook deze wandeling is opgenomen met gps en is te vinden op wikiloc.

 

 

Sandafell wandeling

Pingeyri beviel ons vanaf het begin goed, het is een proper dorpje en de camping komt er in de reviews ook goed vanaf.  De camping heeft beschutte plakken tussen bomen maar je kunt ook op een open vlakte aan het fjord staan waarbij je natuurlijk meer wind "vangt"  Wij hebben een nacht tussen de bomen gestaan en een nacht aan  de oever van het fjord en voor allebei de mogelijkheden is iets te zeggen.

 

Wanneer je er de tijd voor hebt moet je zeker een bezoek brengen aan het zwembad dat pal naast de camping ligt. Het zwembad heeft  binnen een lekker warm baantjesgedeelte en een heel warme hot tube en buiten is ook nog een lekker warm dompelbad. 

Hygiëne wordt met grote letters geschreven in IJsland.  Voordat je gaat badderen dien je  in je blootje  te douchen en je schoenen laat je achter bij de ingang.   En het personeel is meer als vriendelijk er werd zelfs een thermoskan koffie voor ons op een tafeltje neergezet

Wij waren overdag zowat de enige gasten, ik denk dat de dorpsbewoners of in alle vroegte komen of later. .  Verder is er ook nog een sauna mocht je daar behoefte aan hebben.  

 

 

 

 

En wat je zeker moet doen is een bezoek brengen aan Simbahöllin een leuk trendy koffiehuis waar ze ook heerlijke Belgische wafels verkopen maar wat ze ook hebben is de lekkerste vissoep die ik ooit gegeten heb. 

Alleen al de presentatie van de soep  was een streling voor het oog.  Heel leuk is dat achter het koffiehuis een oude groene bus staat waar je binnen ook een consumptie kunt nuttigen en dat hebben we na de soep dan ook nog even lekker gedaan.

 

 

 

naast de camping ligt het "vikingdorp" waar bij tijd en wijle ruige vikingfeesten gehouden worden en wij hadden de pech dat er nu geen was, zul je altijd hebben.

 

 

 

De route van Pingeyri naar de camping in Reykjanes

 

 

 

 

Tot nu toe waren we verwend met het weer maar helaas sloeg het weer om en hadden we op deze route veel wind met regen.  De tussenstop in Isafjordur beperkte zich tot  de bonus supermarkt en een tankbeurt met een hotdog in het bijbehorende tankstation.  

 

 

We hadden geen spijt dat we  een nacht extra in Pingeyri  gebleven zijn er is meer als genoeg te doen in de omgeving. 

Vanaf Pingeyri willen we naar  het noord-oosten van de westfjorden  maar omdat dit toch iets te ver is om in een dag te rijden lijkt het ons beter om ergens halverwege een stop in te lassen en onze keus valt daarbij op een camping bij Reykjanes. Deze rit gaat over  de  61  die soms over bergpassen gaat en later weer langs de kust rijdt en steeds weer opnieuw krijg je de mooiste uitzichten voorgeschoteld.

 

Wanneer je over road  61 naar het oosten rijdt kom je op enig moment langs Hvítanes waar je zeehonden kunt spotten en dat nemen we natuurlijk even mee.   De locatie is aangegeven met een heus zeehonden bord en er is een ruime parkeerplaats.   Maar het is ook slecht weer met regen en veel wind en niet echt laag water, geen ideale omstandigheden dus.  Toch even flink ingezoomd en ja hoor er toch nog een beetje beet.

 

 

Bij laag water is Hvitanes  zeker een goede locatie om zeehonden te spotten.

 

 

Na de snelle  zeehondenstop gaat het verder naar de camping bij Reykjanes  die gemakkelijk te vinden is.  

Verder staat er niemand op de camping wij zijn de enigen.   En ondertussen stormt en regent het behoorlijk zodat we de camper vlakbij het houten huisje met  sanitaire voorzieningen stallen.  Op 5 meter word je maar een beetje nat. 😊

 

Het weer wordt slechter en slechter met een stormachtige wind met regen en natte sneeuw.  Ach binnen in de camper is het ook gezellig en na regen komt zonneschijn nietwaar?

Jammer want er is genoeg te beleven, een kort overzicht.

 

 

 

Het geothermisch zwembad wat bij het hotel en de camping hoort is maar liefst 50 meter lang en 12,5 meter breed en behoort tot de grootste in IJsland.

Het water is lekker warm en bezoekers van het hotel en de camping mogen er gebruik van maken.

Op 200 meter afstand van het hotel   vind je nog een aantal warmwaterbronnen en bij de baai van Hveravik zie je  hoe de rotsen  wit uitgeslagen  zijn door de hitte van de warmwaterbronnen.

 

Goed is de witte uitslag op de rotsen te zien die afkomstig is van de warmaterbron.

 

Dit is in ieder geval een plek waar we misschien nog eens terugkomen.  

 

 

                             

 Na een stormachtige nacht  is het 's morgens wat rustiger en  staat de rit naar Nordurfjördur  op de planning om daar een duik te nemen in het geothermische zwembad Krossnesslaug met uitzicht op de Atlantische oceaan en dat lijkt ons wel wat. 

 

Nordurfjordur is een van de minst bevolkte gebieden van IJsland er wonen slechts 53 mensen  dus het wordt een beetje een rit naar het einde van de wereld maar laten we dat nu net gewoon heel leuk vinden.

Deze route is het laatste stuk echt gewoon slecht,  F wegen zijn vaak nog beter.  Een groot gaten paradijs en door de vele regen lagen er her en der brokstukken op de weg zodat je niet harder als 20 a 30 km/h kon rijden.    Maar dat kon de pret niet drukken. 

Het rijden over een dergelijk  slechte weg duurt natuurlijk gewoon langer maar na een lange rit kwamen we uiteindelijk toch bij Krossneslaug.  Er is geen parkeerplaats  je moet de auto gewoon ergens langs de weg parkeren. Ongeveer 50 meter verder is een kleine inham  waar we de camper kwijt konden.    Verder net als in andere zwembaden, eerst douchen en je schoenen achterlaten bij de ingang.  Makkelijk is om een paar badslippers mee te nemen.   Dan plons, het water is lekker warm en er is nog een apart gedeelte waar het water een stuk warmer is.  Door de bewolking was het uitzicht op de oceaan wat minder maar dat mocht de pret niet drukken.  Buiten ons kwam er nog een jong stel  met kind en oma die de rit  kennelijk wel de moeite waard vonden,

 

.

Heerlijk badderen in het Krossneslaug zwembad

Het weer  werd jammer genoeg slechter maar we hadden geluk dat we toch nog een uurtje van het warme water konden genieten.    Dan  douchen en op naar de Urdanrtindur camping die net 4 km verder ligt.

Het is duidelijk rustiger in de Westfjorden er was  geen andere camper of tent te bekennen dus  voor zover mogelijk een beschut plekje uitgezocht.     Er is verder een hele ruime keuken met grote oponthoud  plaats,  Eigenlijk meer een  grote verbouwde schuur waarin ook het sanitair is.  Toiletten zijn zeer proper maar douchen kun je niet, daarvoor moet je naar het zwembad.  

 

Overigens ligt pal naast deze camping nog een camping, althans vanaf de weg staat een bordje met "camping"  deze camping vind ik echter niet terug op internet maar dat hoeft niet te betekenen dat dit een slechtere camping is. Goed om te weten is dat er dus 2 campings naast elkaar liggen.

 

De omgeving is ongetwijfeld prachtig wanneer je goed weer hebt maar dat hadden we hier met een storm met orkaankracht helaas niet, dat is iets waar je in IJsland rekening mee moet houden.  Maar gelukkig was onze camper stormvast en waren we blij dat we op de camping stonden.

 

Jammer anders hadden we zeker een bezoek gebracht aan Kaffi Nordurfjordur een koffiehuis bij het haventje waar ze zo te zien ook heerlijke vissoep serveren.  Een volgende keer dan maar,

Naast het koffiehuis is overigens ook  een N1 tankstation waar we onze tank voor vertrek  weer tot het randje gevuld hebben.

 

   

Niet verkeerd deze omgeving van Nordurfjordur waar rechtsonder  aan het strand de camping ligt en bij goed weer dit beslist een prachtige wandelomgeving is.

 

 

 

 

Drijfhout, we zagen het aan de Oostkant van de Westfjorden in grote hoeveelheden geregeld aan de oevers liggen en wisten niet waar dit nu vandaan kwam.

Na enig speuren op internet kwamen we er achter dat dit drijfhout afkomstig is van gekapte bomen in Siberië waarna het na een lange reis uiteindelijk aanspoelt  aan de Westfjorden in IJsland.   Een verhelderend artikel over het hoe en wat van dit aangespoelde drijfhout vind je hier.....

 

Aangespoeld drijfhout in de Westfjorden.

 

 

Even iets over de wegen in de Westfjorden

Op het laatste stuk na naar Krossnesslaug vond ik de wegen in de Westfjorden best meevallen. Vaak gravelwegen maar ook vaker verhard.  Het is goed te zien dat er door de IJslandse overheid  flink in de Westfjorden geïnvesteerd wordt om deze regio toegankelijker te maken. Steeds meer wegen worden geheel of gedeeltelijk verhard en de gravelwegen zijn over het algemeen, zeker in het zomerseizoen, ook met een gewone auto goed te doen.

Mijn advies zou toch zijn om een 4 wd te nemen in de Westfjorden, Ik vond onze 4wd camper een genot om mee te rijden ook wanneer de wegen door modder/natte sneeuw wat minder waren.   

 

 

Gewoon wat wegen  in de Westfjorden

Schapen er zijn er honderdduizenden in IJsland en dit waarschuwingsbord zul je geregeld zien en zelfs als er geen bord te zien is  neem het maar heel serieus is mijn ervaring.    Meer als eens liepen de schaapjes en lammetjes plotsklaps de weg over of  stonden wel heel erg dichtbij de rand van de weg schaapachtig te grazen.  De prachtige omgeving heeft ook zo zijn nadelen, even niet opletten, een onbewaakt moment en het is dat Manci  "Schaaaapjesss!!" schreeuwde en ik nog net op tijd vol in de rem kon.  😱

 

 

 

Na een stormachtige nacht bij Krossneslaug werd het rustiger en  wordt het tijd om afscheid van de Westfjorden te gaan nemen en reden we  dezelfde weg terug in de richting van het schiereiland Snaelfessnes waar  we als afsluiting drie dagen willen blijven.   Deze regio was ons in 2019 goed bevallen  dus alle reden om nog eens terug te gaan. 

Vanaf Krossneslaug gaat de route eerst over dezelfde road 643  terug zoals  we  deze weg ook gekomen zijn.  In tegenovergestelde richting zijn de uitzichten natuurlijk weer totaal anders en het blijft een prachtige weg om te rijden.  

 

De storm van afgelopen nacht heeft echter wel zijn sporen achtergelaten, her en der liggen brokstukken op de weg, een weg die verder ook niet echt verlegen is voor een kuiltje of gaatje meer of minder.  Rustig rijden, uitkijken en vooral genieten dat is het devies.

 

 

In 2019 hadden we al een bezoek aan de Selvallafoss waterval gebracht die ook wel de Sheep's  waterfall genoemd wordt.

 

Deze waterval ligt mooi verborgen aan de weg 56 en aangezien deze weg voor ons op de route  lag besloten we om als de tijd het toeliet hier nog even een pauze  in te lassen.    Langs de weg ligt een parkeerplaats met picknicktafels en vanaf de parkeerplaats loop je in een paar minuten naar beneden tot aan de voet van de waterval.   Leuk bij deze waterval is dat je er achter langs kan lopen zonder echt nat te worden.

Je kunt helemaal naar beneden en dan via de uitloop van de waterval nog een stukje in de richting van het Selvallavatn meer lopen waar de waterval in uitmond.    Je hebt dan ook een mooi uitzicht op het schitterende achterliggende landschap.

 

 

Het Selvallavatn meer met achterliggend landschap je zou het zo uitprinten en aan de muur hangen.🤗

 

 

De Kirkjufellsfoss met op de achtergrond de Kirkjufell.

 

 

 

Snaefellsnes  wordt ook wel IJsland in het klein genoemd en daar ben ik het eigenlijk wel mee eens.   

Op dit schiereiland is een hoop te beleven, variërend van ruige steile kliffen, mooie watervallen, lavavelden, bergen en nog veel en veel meer. Vervelen zul je je hier zeker niet.

 

Een mooi  overzicht van wat je allemaal kan doen en beleven vind je hier. 

 

Op internet had ik gelezen dat er in Hellisandur in het uiterste westen van het schiereiland een goede camping zou zijn,  dat leek ons wel wat voor een goede uitvalsbasis en daar hebben we geen spijt van gehad. deze camping staat hoog op ons lijstje als we ooit terugkomen.

Na het ontbijt rijden wij  echter eerst naar de Kirkjufell  een berg die op de route naar Hellisandur ligt.  Deze karakteristieke berg is misschien wel een van de meest gefotografeerde bergen van IJsland zeker in combinatie  met de Kirkjufellsfoss waterval die aan de overkant ligt.  Ook hier waren wij  al  in 2019  al eens geweest en het leek ons wel leuk om ook hier een stop te maken.   Bij de Kirkjufell is een (betaalde) parkeerplaats.  Betalen kun je via de app met QR code.  Hier onze camper geparkeerd en dan toch weer het gemak van een camper, eerst koffie. 😋

het was druk en omdat we hier ook al in 2019 geweest waren besloten we niet al te veel tijd bij de waterval te blijven.  Vanaf de parkeerplaats tot de waterval is hooguit 5 minuutjes trouwens.

 

 

De Kirkjufell naar boven wandelen. 

Ik had gelezen dat er ook een mogelijkheid is om de berg geheel of gedeeltelijk op te wandelen.   Vanaf de parkeerplaats gaat een duidelijk  pad naar boven,  het was uitstekend weer en er waren nog een paar sportievelingen die naar boven liepen.  Eentje rende zelfs naar boven, nou ja die tijd hebben we gehad. Maar we wilden wel een stukje naar boven tot zover als het mogelijk was zonder dat je in risicovolle situaties terecht zou komen en dat is zeker de eerste gedeelte goed te toen. 

In het begin is de wandeling relatief eenvoudig  via een soms drassig pad kom je na een  poosje  bij een soort van terras vanwaar je al een mooi uitzicht hebt, hier stoppen waarschijnlijk meer mensen om daarna weer terug naar beneden te lopen.    Daarna wordt het wel steiler en rotsachtiger maar nog steeds goed te doen.  Eigenlijk klim je een beetje van ring naar ring waar je steeds wel even een plekje vind om van het uitzicht te genieten.  Het laatste stuk met meer gruis is echter alleen te doen met bergschoenen, die droeg ik wel maar Manci had haar wandellaarzen aan. Zeker in het drassige begin waren deze uitstekend en ook voor het rotsachtige gedeelte maar hadden toch minder grip op het gruis.   Dus lekker gestopt bij een plekje met mooi uitzicht, wat gedronken en gegeten en weer terug naar beneden en toch genoten van het uitzicht.

 

 

Vanaf de Kirkjufell is het daarna  nog een uurtje rijden naar  de camping in Helllisandur  dus dat schiet lekker op.

 

En dit is gelijk de mooiste camping waar we in Ijsland geweest zijn.  Nieuw, modern en heel veel plek om je camper of tent op de leukste plekjes kwijt te raken. Super vriendelijke eigenaren, we hebben gelijk 3 nachten vooruit betaald.   Als uitvalsbasis een ideale plek om de omgeving te verkennen.

De camping ligt aan de rand van het  Snaefellsjokull natuurpark en we hebben nog 2 volle dagen om deze regio te verkennen  en de weersvooruitzichten zijn goed dus dat wordt genieten.

 

 

 

 

 

Altijd leuk wanneer je welkom bent.❤️

 

In het Snaefellsjokull National Park  zijn meerdere wandelingen,  en een daarvan die we gedaan hebben is  de wandeling naar de  top van de Saxholl crater.

Het begin van deze  wandeling  ligt aan road 574 op ongeveer 10 km vanaf Hellisandur..  De wandeling is aangegeven door het bordje met twee wandelaars, dus even goed opletten anders rij je er zo aan voorbij. De auto kun je op een kleine parkeerplaats  langs de weg parkeren, je steekt het bruggetje over en volgt de witte paaltjes met de rode kopjes.   Op het einde van het lavaveld is een stalen trap naar de top van de krater.  Hier is trouwens ook een parkeer/picknickplaats  voor mensen die liever niet wandellen en alleen het laatste gedeelte  via de stalen trap naar boven willen lopen.

Daarna loop je dezelfde route weer terug waarbij de mooie  uitzichten weer  heel anders zijn. Heen en terug ongeveer 6 km dus dat is goed te doen.

 

 

 

 

 

 

 

De wandeling begint gelijk aan road  574  bij het bruggetje.

Heen en terug 6 km en voor de route klik op wikiloc

 

 

wandeling  via  het lavaveld naar de top van de  Saxholl krater.

  

Een  leuke korte wandeling bij Skardisvik beach  doen we ook nog even wanneer  we na de Saxholl wandeling weer terugrijden in de richting van Hellisandur. Vanaf de 574 neem je de afslag naar de  gravelweg  579 waarna je vrij snel uitkomt bij een parkeerplaats vanwaar je  via een pad naar beneden naar  het strand kan wandelen

Door de gele kleur van het strand wordt  Skardisvik beach  ook wel het kleine broertje van het rode strand Raudisandur  in de Westfjorden genoemd. Wat kleur betreft klopt dit wel maar het strand in de Westfjorden is wel veel groter.  

Wanneer je beneden over het strand loopt zie je pas goed hoe hoog de kliffen zijn waartussen het strand verscholen ligt zeker wanneer er toeristen boven op het topje selfies maken.😊

 

Mocht je dit fotogenieke plekje bezoeken vergeet dan ook niet een stukje over het pad langs de kliffen te lopen, ook dan word je beloond met mooie uitzichten

 

Skardisvik beach met kliffen.

 

 

 

De laatste dag op Snaelfessness breekt aan en deze dag willen we naar  het vissersdorpje Arnarstapi met omgeving waar we ook al in 2019 geweest zijn 

Omdat we al eens eerder hier geweest zijn beperken wij ons tot een wandeling langs de vogelkliffen in de richting van het haventje.  Daarna trekt het achterliggende landschap meer onze aandacht.

 

De kust bij Arnarstapi

We stappen weer in de camper en rijden vanaf Arnarstapi over de  574 in oostelijke richting en niet veel later is naar links de afslag naar de gravelweg 570 vanwaar je naar de Grot van Songhellir kunt rijden of lopen, net wat je wilt en wij willen lopen natuurlijk.

De camper wordt geparkeerd op een plekje langs de weg en dan kun je via de 570 over een afstand van ongeveer 2  km naar boven in de richting van de grot lopen.  En zoals zo vaak wanneer je loopt heb je veel meer tijd en mogelijkheden om van de omgeving te genieten dan wanneer je achter het stuur blijft zitten.

 

 

 

 

 

Bij de grot is een kleine parkeerplaats  waar je de auto kunt parkeren. 

Je kunt bij de grot naar beneden maar je moet wel over wat rotsen klauteren om bij de ingang van de (kleine)  grotten te komen.  

 

En dan mag je een liedje zingen.😁

 

 

 

En helaas door een defect op mijn sd kaart heb ik maar een paar foto's van deze omgeving.  De foto's van de grot heb ik dan ook van internet afgehaald.

De wandeling naar de grot is zeker leuk om te doen.  De uitzichten vervelen nooit en ook bij de grot kun je nog een stuk doorlopen over de 670 wanneer je daar zin in hebt en wij hebben er geen spijt van dat wij dit nog even meegepikt hebben.

 

Met deze laatste wandeling zit onze vakantie er eigenlijk op en nadert de dag van vertrek helaas met rappe schreden om het maar bij wandeltermen te houden en moeten wij afscheid van Hellisandur gaan nemen.. 

 

 

 

 

Hellisandur vanaf de camping verkennen is zeker aan te bevelen, het dorpje heeft best veel te bieden.

Naast de camping ligt het National Park Center Hellidandur.

Hier kun je  goede informatie krijgen over de omgeving en er is een mooie fotogalerie in de hal van het infocenter. 

En zeker ook niet onbelangrijk, in de cafetaria serveren ze lekkere vissoep en met goed weer kun je heerlijk buiten op het terras zitten.

 

 

Een tentoonstelling over natuur en visserij bij  de gletser vind je in het Maritiem Museum dat  naast het National Park Center ligt.  

Neem de tijd om alles goed te zien er wordt  onder andere  een mooie informatieve video getoond. Reken voor een de hele bezichtiging binnen en buiten zeker een uur.

 

Na de bezichtiging heb je nog de mogelijkheid om in de kleine  cafetaria een lekker stuk taart met koffie te nemen.

De entree kost  1600 isk per persoon.

Hellisandur is bekend vanwege zijn vele Street art  en er wonen ook elfjes.💕   Bij de camping en bij de toeristeninfo  ligt een  gratis plattegrond van het dorp waarop ook de plaatsen van de street arts op  zijn aangegeven en zo kun je met een leuke avondwandeling het dorp verkennen. 

 

 

 

 

En wanneer je uitgewandeld bent niet vergeten om een bezoek te brengen aan het

Gilbakki Kaffihus voor een lekkere versnapering.  Gezellig en intiem ingericht. 

 

 

Nog wat dag dagelijkse dingetjes.

Overnachten deden wij steeds op een camping. IJsland heeft ongeveer 200 campings dus er is altijd wel eentje te vinden ook in de Westfjorden.  Wij betaalden meestal iets van rond de 25  euro per nacht voor 2 personen.  Dit is zonder stroom die wij niet nodig hadden.  Vaker was het douchen inbegrepen maar op een enkele camping moest je voor 4 minuten 4 keer 100 kronen aan muntgeld  betalen in een automaat.  

De beste camping waar wij verbleven was de camping in Hellisandur   met op een goede tweede/derde  plaats de camping in  Pingeyri  

in de Westfjorden en de Borgarfjordur eystra camping in het noordoosten.

 

 

Wij hebben geen gebruik gemaakt van de campingcard die 179 euro kost en waarmee je voor maximaal 2 personen gratis op 32 geselecteerde campings kan staan.  Met name het geringe aantal campings heeft ons doen besluiten om af te zien van deze kaart.  Nu hadden wij volledige vrijheid in onze camping keuze en dat is ook wat waard.

 

Goed om te weten is dat wildkamperen in IJsland verboden is dus dat deden we dan ook niet.   Voor een tent zijn er wel wat uitzonderingen  gemaakt maar het zijn uitzonderingen dus het is goed om je van tevoren goed te informeren wanneer je met een tentje op je rug door IJsland gaat wandelen wat mij wel heel erg leuk lijkt trouwens.

 

De camping in Hellisandur is wat ons betreft de beste camping waar we overnacht hebben.  Het sanitair, de ligging, de mogelijkheden om info te vergaren over de omgeving het was allemaal aanwezig.  Deze camping  leent zich zeker  voor een langer verblijf.

 

Inkopen deden wij zoveel mogelijk bij de  Bonus  supermarkt, te herkennen aan het roze varkentje, deze supermarkt heeft een ruim  aanbod ook van

versproducten.  De prijzen zijn over het algemeen wel wat duurder dan in Nederland maar ook in IJsland geldt dat je gewoon op de prijsjes moet letten.    Verder heb je nog de Netto  en de Kronan  en buurtsupers die meestal wel schreeuwend duur zijn.  Overigens vind je bij tankstations ook vaker kleine winkeltjes waar het allernoodzakelijkste te krijgen is. 

  

En ik ben gek op Skyr, een typisch IJslands melkproduct in diverse smaken dus daar werd geregeld een ruime voorraad van ingeslagen..😋

 

En een lekkere goedkope  tussendoor snack is de  hot-dog die je meestal bij tankstations kunt krijgen en ook daar hebben we geregeld gebruik van gemaakt.👌

 

Net als de vorige twee keer in IJsland gebruikten wij ons eigen mobiele internet en voor de navigatie gebruikte ik  maps.me.

Het voordeel van maps.me is dat je het offline zonder internet gebruiken kan. De kaart van IJsland is gedetailleerd en gebruikte ik ook vaker tijdens wandelingen.  En maps.me is gratis. 

 

Verder gebruikte ik een waterproof wegenkaart van IJsland, ook altijd makkelijk om een route uit te stippelen.

 

Voor internet gebruikte  wij ons mobiele data en dat werkte over het algemeen ook goed, zelfs in de Westfjorden was de dekking meestal goed.  Enkel in de buurt van hoge kliffen viel de dekking wel eens we, Op de campings hadden wij altijd internet.  Voor mijn laptop gebruikte ik de hotspot van mijn mobiel.

 

Het weer in IJsland is vaak onvoorspelbaar en het gezegde dat je op IJsland vier seizoenen op een dag kan hebben komt niet uit de lucht vallen. 😊

Er zijn een paar goede apps in IJsland die je up to date houden over de actuele toestand van de wegen en het weer in IJsland.

Ik  gebruikte onder andere de app van safetravel.is  en een goede meteorologische app is  vedur.is   Deze laatste app geeft  je een actueel overzicht van het weer met daarbij eventueel behorende waarschuwingen.

Daarnaast gebruikte ik ook nog de Faerd & Vedur app  en mijn ervaring met deze diensten  in IJsland is dat deze je toch een hele goede indruk krijgt wat je te wachten staat en je eventueel kunt terugvallen op een plan B.    

 

Tanken in IJsland.

 

Langs de ringroad 1 zijn over het algemeen wel genoeg tankstations maar ik tankte wanneer ik nog een halve tank had  dat gaf  toch een rustig gevoel. De meeste tankstations zijn  onbemand en het systeem wijst zich vanzelf.  Kies je taal, houdt je betaalpas tegen het logo, kies het bedrag of de optie "full" wanneer dat aanwezig is en het bijbehorende pompnummer.  Ik gebruikte altijd mijn creditcard.  Wij hadden via onze verhuurder een N1 "sleutel" waarbij je wat korting kreeg als je bij een N1 tankstation tankte.   Voordat je tankt hou je de sleutel tegen het logo en je krijgt een keuzemenu waarbij ik de optie "korting" gebruikte.   De prijs is  verder ongeveer hetzelfde als in Nederland.

En ook niet onbelangrijk met de gravelwegen in IJsland is dat er vaak bij de grotere tankstations  gratis water om je auto te wassen. Daarnaast is bij de bemande tankstations  vaker een winkeltje en kun je ook een lekkere hotdog eten wat wij dan ook geregeld gedaan hebben.

 

 

              De Financiën

Is IJsland een duur land?  Ja IJsland is zeker niet goedkoop.  Levensmiddelen zijn over het algemeen duurder als in Nederland en in kleine buurtsupers vaak schreeuwend duur dus daar moet je alleen inkopen wanneer je iets vergeten bent.   Restaurants zijn best duur en daar hebben we maar een keer gebruik van gemaakt in het Aurora restaurant in Kevlavik  bij onze aankomst in IJsland. 

 

Geluncht hebben wij vaker in de koffiehuizen , zeker niet goedkoop maar de kwaliteit van het gebodene was steeds meer als goed.  De vissoep is gewoon  heerlijk en moet je geprobeerd hebben.

Ook niet duur zijn de hotdogs die je nagenoeg elk bemand tankstation kunt krijgen en ook daar hebben we geregeld gebruik van gemaakt,  Dat is een lekker gemakkelijk snel tussendoortje. 

In de zwembaden betaalden wij nooit meer als omgerekend 5 euro per persoon inclusief de 60+ korting dus dat is goed te doen en zeker aan te raden wanneer je met een camper onderweg bent.  Lekker zwemmen, lekker douchen, kopje koffie of iets dergelijks en de IJslandse dag kan niet meer stuk.

 

 

l

Met de camper op stap

Het viel op dat er best veel campers met buitenlands kenteken in IJsland te zien waren dus kennelijk loont het zich om met de boot vanaf Denemarken je eigen camper mee te nemen maar wat kost nu zo'n camper?

Wij reserveerden de 4WD camper al 7 maanden terug bij Campeasy en betaalden 3400 euro voor 16 dagen waarbij de camper 100 procent verzekerd was. Wij vonden dit de prijs wel waard, je krijgt er een hoop voor terug.

Er zijn diverse camperaanbieders in IJsland dus het is gewoon een beetje vergelijken en op aanbiedingen letten.

 

Een mooie uitleg over de door ons gehuurde camper is dit youtuubje

 

Voor ons was het de eerste keer dat we met een camper rondreden en nu zeggen we, hadden we dat maar eerder gedaan!  Ultieme vrijheid en je eigen huisje bij, wat wil je nog meer.

 

 

Afscheid met de Midzomernachtzon

Met, vanaf de camping gezien het  Ingjaldsholskirkja in Hellisandur   en de midzomernachtzon boven de horizon  van de Atlantische oceaan  beëindigen wij deze  vakantie in  IJsland.  16 prachtige dagen, het verveelde geen dag, ook de laatste drie dagen met slecht weer in de Westfjorden niet.  Het is voor ons de derde keer IJsland en hoe vaker je komt hoe meer je beseft dat je nog lang niet alles gezien hebt.

 

Dus we komen terug.💕