Algarve in een notendop

Ponta da Piedade Lagos

 

Portugal stond al langer op ons verlanglijstje  en de vroege lente leek ons wel wat om voor de eerste keer het land te gaan verkennen en onze keus viel daarbij op de Algarve, het meest zuidelijke gedeelte van Portugal.   Eind maart waren de weersvooruitzichten al lekker met  gemiddelde temperaturen zo rond de 20 graden, dus lets go!

 

Vliegen naar Faro leek ons de beste optie en een vlucht werd geboekt met Ryanair die vanaf Charleroi in België. Drie uurtjes vliegen vliegen en bij het uitstappen werden we al welkom geheten  met een heerlijk warme temperatuur, de jas kon gelijk uit. 

 

 

Bagage, huurauto het ging allemaal best snel op het vliegveld en even later reden we over de autosnelweg A1 richting Lagos waar we 10 dagen geboekt hadden via airbnb. 

Lagos ligt ongeveer 90 km westelijk vanaf Faro en is amper een uurtje rijden.   

 

 

Onze eerste indruk van Lagos en wat gelijk opviel was, proper erg proper zelfs.    Geen vuiltje op de grond en om de 100 meter afvalbakken en gratis hondenzakjes uit bakjes aan de muur je zag geen drol op de grond.

Lagos zelf met zijn intieme pleintjes en smalle steegjes die uitnodigen om lekker rond te dwalen en te verkennen.   Tal van restaurantjes en winkeltjes, een boulevard richting de oceaan met kraampjes.    En de mooie grillige kust maar ook het mooie uitgestrekte strand.   Lagos is niet erg groot en wanneer je in het oude centrum bent ligt alles wel zo'n beetje op wandelafstand. 

 

 

Een paar highlights tijdens  onze eerste kennismaking.

Wanneer je naar het oude gedeelte loopt ontkom je er niet aan, het gelijknamige plein met standbeeld van infante Dom Henrique  met als bijnaam de "navigator" is niet te missen.

 

Een  blik in het slavernijverleden van Hendrik is interessant om te weten. 

 

Op hetzelfde plein zie je de Igreja de Santa Maria Lagos een kerk die een bezoekje ook waard is. en elke dag geopend is tussen 09.00 en 19.00 uur.

Wanneer je de boulevard richting de oceaan afloopt kom je vanzelf bij het Forta da ponta da Bandeira.... een klein fort met mooie uitzichten op de omgeving.   Binnen is ook een museum met betrekking tot de geschiedenis van het fort.

 

Toen wij er waren was de toegang gesloten ze hanteren nogal lange lunchtijden.   Een andere keer zullen we zeker eens binnen een kijkje nemen.

 

Maar vooral de Ponta da Piedade met zijn grillige kust trok onze aandacht en daar hebben de Portugezen wat op bedacht in de vorm van houten looppaden  met uitkijkplatforms  van waaruit je steeds mooie uitzichten hebt op de kliffen en de oceaan. en op diverse punten kun je afdalen naar de voet van de kliffen met kleine intieme strandjes. 

 

 

Langs deze kliffen loopt een mooie wandelroute van ongeveer drie kwartier naar de vuurtoren, het kan misschien sneller maar ook langzamer wanneer je de moeite neemt om af en toe af te dalen naar de strandjes tussen de kliffen of om gewoon op een plekje van het prachtige uitzicht te genieten.

De vuurtoren van Lagos

 

  

 

Het Meia Praia strand is een prachtig strand van ongeveer 4 km lang  en er zijn tal van mogelijkheden om ligstoelen te huren, lekker te zonnen te zwemmen en zeker niet te vergeten om een mooie strandwandeling te maken.  Je kunt altijd terug over de lange houten loopbrug naast het strand.

 

 

Maar nog leuker, vind ik, is het kleine intieme strandje  Praia Dona Ana even verderop dus gewoon doorlopen richting de vuurtoren.   Je kunt met een trap naar beneden en uiteraard ook weer naar boven.      Je wordt omgeven door ruige kliffen en rotspartijen die uit de oceaan oprijzen.   Het uitzicht verveeld nooit en de wandeling uiteraard ook niet en dat alles eigenlijk op niet al te lange loopafstand van het oude centrum van Lagos.

 

 

 

tekst

 

 

Lagos is ook nog eens  het begin ( of einde )  van de zogenaamde  Fishermen's  Trail een lange afstandwandeling  van 227 km in het zuidwesten van Portugal.  Deze wandeling maakt deel uit van de Rota Vicentina een wandelnetwerk van 750 km in de Algarve en de Alentejo.  Naast de Fisherman's Trail  die voornamelijk langs de kust loopt heb je nog de Historica Way  variant die meer landinwaarts loopt en 263 km lang is.  Tijdens onze bezoekjes aan de de Kaap Vicente en aan Aljezur  hebben wij wat geproefd aan kleinere stukjes van deze  Trail en wij waren onder de indruk van de mooie kustlijn met  ruige kliffen en uitzichten.   Bij een volgend bezoek zullen wij zeker wat langere wandelingen inplannen van deze trail.

 

Op internet vind je veel informatie over deze  Trail maar een goede overzichtelijke  is volgens mij de ultieme gids voor de Fishermens's trail.

 

 

 

 

Lagos ligt eigenlijk ideaal om dagtrips te maken in het zuidwesten van de Algarve.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ferragudo is zon, leuk plaatsje vlakbij Lagos maar helaas hadden wij niet deze middag slecht weer maar tussen de buien door nog gauw wat foto's kunnen maken.

 

 

 

Kaap  Sint-Vincent  ligt in het uiterste zuidwesten van de Algarve en op ongeveer 35 km afstand van Lagos dus goed te doen.  Voordat je bij de kaap komt is links een klein strandje dat met name door surfers heel geloefd is. Je kan via een trap naar beneden waarna je op een leuk strand uitkomt en wij zijn uiteraard even naar beneden gelopen.

 

tekst

tekst

 

 

 

 

Nog zo'n leuk dorpje wat op niet te lange rijafstand van Lagos ligt is 

 

 

tekst

Als echte wandelliefhebbers stond ook het hoogste punt van de Algarve op ons  programma.

De mount foia is met zijn  905 meter hoogte de hoogste berg en ligt in de Serra de Monchique, een bergketen in het  zuidwesten van de Algarve.

Een goede start naar dit hoogste punt is vanaf  het bergstadje Monchique vanwaar een goed aangegeven wandeling naar de top gaat.  Monchique is  in iets meer als een half uurtje vanaf Lagos goed met te auto te bereiken en in het stadje is genoeg parkeerplaats, tenminste in de periode eind maart toen wij er waren.  

 

 

 

 

Bronzen beelden in Monchique 

 

 

Vanaf het plein in Monchique is de route naar de top goed  met wit-rood goed aangegeven en eigenlijk  hoef je het pad maar te volgen, er zijn duidelijk meer wandelaard die naar boven wandelen.   Onderweg loop je door  bossen met kurkeik en heb je geregeld een mooi doorkijkje op Monchique beneden je.  Nu in eind maart was de wandeling goed te doen, ik kan mij voorstellen dat in hartje zomer  je zeker genoeg drinken voor onderweg moet meenemen, onderweg is niks. Boven op de top is wel een restaurant en kun je bijtanken.   Overigens kun je ook met de auto naar boven er is een grote parkeerplaats en deze stond al redelijk vol toen wij boven kwamen. 

 

 

 

Leuk is het standbeeld boven op de top van de Belgische wielrenner Remco Evenepoel die in 2020 de slotklim won naar de Foia  en kennelijk waren de Portugezen daar zo van onder de indruk dat er een standbeeld aan gewijd werd.

 

 

 

 

 

Remco Evenepoel met het vreugdegebaar toen hij in 2020 de slotklim won naar de top van de Foia.

 

De wandeling zelf is niet al te moeilijk, gaat door kurkbossen en trakteert je geregeld op mooie uitzichten.  Vanaf Monchique staat aangegeven dat je ongeveer anderhalf uur nodig hebt en dat klopt wel redelijk.   De wandeling gaat over een afstand van ongeveer 5,5 km gestaag omhoog en daarna natuurlijk weer gestaag naar beneden.  Je kunt dezelfde weg terug maar boven ook een lusje lopen die even later ook weer op de eigenlijke route aansluit.     Voor de gehele heen en terugtocht waren wij 4 uurtjes onderweg inclusief pauzes.